Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A múlt héten több kormányrendelet jelent meg, amelyek jelentős mértékben hatnak a megtakarítási piacra, ezzel együtt a befektetési alapok működésére. Közleményében a szövetség jelezte: támogatja a kormány törekvését, hogy erősítse a magyar államadósság hazai megtakarítások révén történő finanszírozását, ebben a hazai alapkezelők a jövőben is partneri együttműködésre törekednek.

Szakmai véleményük ugyanakkor eltér a szabályozó által a cél eléréséhez választott eszköztárról.

A közleményben kifejtik, a hazai alapkezelők az általuk kezelt portfoliókban több mint négyezermilliárd forintnyi magyar állampapír-befektetést tartanak, ezen belül közel 2500 milliárd forintnyit befektetési alapokban.

A befektetési alapok meghatározó részét képezik a lakossági megtakarításoknak, sikerük főleg annak köszönhető, hogy az alapkezelők elsődleges célja a minél magasabb hozam biztosítása.

A BAMOSZ kiemeli,

az alapok működését egységes európai szabályrendszer keretezi, piacuk a leginkább nyitottnak tekinthető a pénzügyi szolgáltatások terén.

Véleménye szerint minden olyan tagállami szabályozói beavatkozás, amely nincs összhangban ezekkel a külső feltételekkel, kontraproduktív, akár már 1-2 éven belül is veszélyeztetheti az eredetileg kitűzött célok elérését.

A szövetség azt reméli, hogy szakmai észrevételeit a szabályozó megfontolja, és lehetőség lesz a minden méltányos szempontot kielégítő megoldás kialakítására.

Az átlagember megzavarodik ennyi választási lehetőségtől

Túlkínálat alakult ki a befektetési alapok piacán, az átlagember csak megzavarodik a sok választási lehetőségtől – vélik az iparág vezető szereplői. Nem lenne szükség ennyire. Bővebben >>>