Legalább bruttó 53 ezer forinttal nő minden munkavállaló alapbére a MÁV-Volán csoportnál – tudta meg a Napi.hu a pénteki tárgyalást követően, amelyen Lázár János építési és közlekedési miniszter is részt vett. A bérmegállapodás szerint

átlagosan 5 százalékkal nő a dolgozók fizetése, de az emelés nem lehet kevesebb 53 ezer forintnál.

Ez azt jelenti, hogy a legtöbb munkavállalónak az idei évre előre jelzett 15 százalékos inflációt követő mértékben nő az alapbére.

Az alacsonyabb kereseti kategóriákban inflációt meghaladó bérfejlesztés valósul meg, ám sokaknak százalékos arányban az áremelkedésektől elmaradóan nő a fizetése.

Az a munkavállaló, aki bruttó 300 ezer forintot keres, így 17,5 százalékos alapbéremelésben részesül. Ez meghaladja az inflációt. A bruttó 400 ezer forintot keresőknek ugyanakkor már infláció alatti, 13,3 százalékos alapbéremelést kap.

Az alapbér emelése – úgy tudjuk – a munkavállalók több mint felénél garantálja a fizetésük reálértékének megőrzését a rekord magas infláció ellenére is.

Ahhoz, hogy egy munkavállaló magasabb alapbéremelésben részesüljön, mint az 53 ezer forint, a fizetésének el kell érnie a bruttó 1,1 millió forintot, ám erre a vállalatcsoportnál legfeljebb a felsővezetésben lehet példa.

A teljes kereset infláció felett emelkedik

A vállalatcsoportnál emellett 100 ezer forintról 120 ezer forintra nő a SZÉP-kártya kifizetés összege, és nő az önkéntes egészségpénztári hozzájárulás összege is. A munkavállalók fizetése januárig visszamenőleg emelkedik, így a márciusi utalással jelentős összeget kapnak az érintettek.

A pénteki bérmegállapodáson a munkáltató ajánlatát több, eredménytelen tárgyalási forduló után fogadták el a szakszervezetek. Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy a most elfogadott javaslatot nem támogatták egybehangzóan a munkavállalói képviseletek.

Felülvizsgálták az eredeti megállapodást

Januárban a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán döntöttek arról a szakszervezetek, a kormány és a munkáltatók, hogy felülvizsgálják a 2021-ben megkötött, idei évben lejáró bérmegállapodás 2023-ra vonatkozó fejezetét. A MÁV, a Volánbusz, a Magyar Posta és az állami közműszektor munkavállalói így az egységes 5 százalékos emeléshez képest jóval nagyobb béremelésre számítottak. Az eredeti alku jelentős reálbér-veszteséget okozott volna az összes állami alkalmazottnak.

A munkavállalók csalódottságát ugyanakkor fokozta az elmúlt hetekben, hogy a tárgyalások mindenhol lelassultak, befagytak, mivel a munkáltató nem tett olyan ajánlatot, amely az inflációt követő mértékben rendezte volna a fizetéseket.