Jól ismerem Kácer urat, hiszen budapesti nagykövet volt, többször találkoztam vele. Azt kell mondanom, rendkívüli mértékben aggódom az ő mentális egészségéért

– fogalmazott ezzel kapcsolatban akkor Németh Zsolt.

Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter hétfő délután még  arról írt közösségi oldalán, hogy az Ukrajnának nyújtandó katonai segítség morálisan helyes, hiszen az oroszok törtek be az országba, gyilkolják az ukránokat – írta meg az Index.

Kácer ezután nekiesett Orbán Viktornak

A magyar miniszterelnök álláspontja, miszerint ez nem a mi háborúnk, morálisan elfogadhatatlan. Szerinte hagynunk kellene, hogy az oroszok mihamarabb irtsák ki az ukránokat, hogy legalább ne szenvedjenek. Milyen visszataszító, milyen szánalmas és mennyire nem keresztényi

– vélekedett és „az orosz agresszió kárpáti kollaboránsának” nevezte a magyar kormányfőt. A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Robert Fico, a Smer vezetője nyíltan elismerte, hogy Orbán Viktor álláspontját osztja, illetve, ha ők jutnak hatalomra, ugyanazt tennék, mint a magyar miniszterelnök.

Vlagyimir Putyin kollaboránsainak, különösen a Kárpát-medenceieknek és a felvidékieknek, mindenkinek, aki Ukrajna lerombolásának árán akarna békét, egyetlen üzenetem van: Иди на хуй!

– írja Rastislav Kácer.

A magyar kormány nevében Menczer Tamás külügyi államtitkár is reagált a szlovák politikus szavaira

Rastislav Kácer egy provokátor, ennek megfelelően kell kezelni

– mondta a poltikus.

A szlovák külügyminiszter a Markíza Televízió Na telo plus című műsorában arról beszélt, hogy „ha Vlagyimir Putyin sikeres lett volna Ukrajnában, Magyarországnak már területi követelései lettek volna Szlovákiával szemben”. Rastislav Kácer szerint ez már ma aktuális téma, és ezért is fontos Szlovákia számára, hogy Putyin ne legyen sikeres Ukrajnában.

Az esettel összefüggésben a magyar külügyminisztérium bekérette Szlovákia magyarországi nagykövetét. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a politikus állításai elfogadhatatlan hazugságok. A tárcavezető Igor Matovic felszólítására úgy reagált, nem akar bocsánatot kérni.

A politikus megjegyzése Szlovákiában is nagy vihart kavart

Kácer pár nappal később adott egy interjút, a beszélgetés során Magyarország és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is szóba került.

Magyarország gyakran terjeszti a Kreml-barát propagandát, miközben a magyar külügyminiszter Minszkbe utazik a békéről tárgyalni. Nem tudom, mi cinikusabbat lehetne ennél elképzelni. Sem az EU-nak, sem a NATO-nak nincs szüksége itt újabb Orbán Viktorra

– mondta a most távozásra készülő Rastislav Kácer.

Közben Samuel Vlčan agrárminiszter is kérte Zuzana Čaputová államfőtől megbízatása visszavonását

 

Az ügyvezető szlovák agrárminiszter a családi cégét érintő állami támogatási üggyel indokolta a felmondását. A napokban nyilvánosságra került, hogy Vlčan cége 1,4 millió eurós (520 millió forintos) vissza nem térítendő támogatást kapott a környezetvédelmi minisztériumtól.