Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A március végén zárult három hónapra 502,2 millió euró nyereség mellett 1,277 milliárd euró árbevételt realizált, míg az előző év azonos időszakában 6,375 milliárd euró árbevétel mellett 3,698 milliárd euró nettó nyereséget ért el a BioNTech, amely a Pfizer amerikai gyógyszeripari céggel közösen 2020 végére az Európai Unióban elsőként fejlesztette ki a koronavírus elleni védőoltást, és kapott engedélyt a forgalmazására.

A BioNTech megerősítette a COVID-19 elleni vakcinából származó bevételekre vonatkozó idei kilátásait, miszerint 2023-ra 5 milliárd eurót várnak a 2022-ben elért 17,2 milliárd euró után. Azt is megerősítették, hogy a vállalat kutatási és fejlesztési kerete 2,4 és 2,6 milliárd euró között lesz az idén a tavalyi 1,54 milliárd euró után.

A BioNTech tavaly decemberben jelentette be, hogy megkezdte az RNS-alapú, malária ellen kifejlesztett kísérleti vakcinájának tesztelését embereken 60 önkéntes bevonásával az Egyesült Államokban.

Nasdaq technológiai részvényeket tömörítő tőzsdén jegyzett BioNTech részvénye hétfőn a nyitás előtti kereskedésben a nyitás előtt egy órával mintegy 5 százalékos pluszban állt. A részvény árfolyama az elmúlt 6 hónapban több mint 32 százalékkal esett.

Gyorsan megváltak a vakcináktól

Izrael például 800 adagra keresett vevőt 2021-ben, Romániában hárommillió lejárt szavatosságú, koronavírus elleni vakcinát kellett 2022 közepéig megsemmisíteni, ugyanekkor hatszázezer adag vakcina ment a kukába Ukrajnában.

Ezzel az Európai Bizottság közvetítésével lebonyolított vakcinabeszerzés csaknem háromszáz millió eurónyi kárt okozott a romániai költségvetésnek. A bukaresti képviselőház 2021 novemberében döntött arról, hogy különbizottságot alakít a világjárvány miatt elrendelt rendkívüli állapot, illetve későbbi veszélyhelyzet idején végzett közbeszerzések szabályosságának kivizsgálására.

A számvevőszéki adatok szerint Románia 2020. december 26. és 2023. március 9. között 80 millió 650 ezer oltást rendelt meg koronavírus ellen, amiből eddig 35 millió 455 ezret vett át. A ténylegesen beadott dózisok száma kevéssel haladja meg a 17 milliót. Készleten van még 3 millió 280 ezer adag, míg csaknem 9,5 millió adagnyi vakcinát meg kellett semmisíteni, mert lejárt a szavatossági ideje.

A magyar vakcina "hiteles története"

Magyarországon a 2022-es kormányváltás miatt nem jött létre a koronavírus-vakcinákat gyártó vállalat, mert az új kormány inkább uniós forrásból szerezte be az oltásokat - derül ki a Napi.hu 2051. júniusi cikkéből, amely egy időtörésen át jutott el szerkesztőségünkbe. A hírportál összefoglalta, hogyan valósult meg több évtizeddel később a terv. Bővebben>>>