Változnak a MOL Limo közösségiautó-szolgáltató díjszabásai március 22-től, derült ki a cég oldalára kikerült friss tájékoztatóból, amit a Totalcar vett észre. A lap gyűjtése szerint egy elektromos Dacia Springgel 20 perc alatt megtett alig több mint 5 kilométeres út alkalmi bérlőként 1607 forintba fog kerülni. A 24 forintos perc- és 181 forintos kilométerdíjra rájön a 200 forintos indítási költség. A havi díjat fizető bérlők megússzák ugyanezt 1325 forintból, mivel a perc- és kilométerdíjból 20 százalék kedvezményt kapnak.

Újdonság, hogy életbe egy használatarányos, idő- és megtett kilométer alapú díjszabás.

Aki egy napra - de kevesebb mint 24 órára - vinne el egy furgont akkor több mint 22 ezer forintos napidíjon túl 99 forintos kilométertarifával, valamint a 300 forintos indítási díjjal kell számolnia. 

Ha a bérlő átadja másnak a volánt és ez kiderül, akkor 350 ezer forintot fognak neki kiszámlázni. Ugyanennyit kell fizetnie annak, aki ittasan vagy tudatmódosító szer hatása alatt vezető bérkocsikat.

Ha a bérlő sofőr hibájából bekövetkező balesetnél a fizetendő kártérítés a teljes kár összegének tizede, de minimum 350 000 forint lesz március 22-től. Ha a kár értéke alacsonyabb, mint a minimum kártérítés összege, úgy továbbra is csak a tényleges javítási díj és az ügyintézési díj fizetendő, írja a Totalcar. 

Kép: MTI Fotó, Máthé Zoltán

Az autómegosztás egyre népszerűbb szolgáltatás Magyarországon mind a magán-, mind a céges felhasználók körében, egyre többen látják meg benne a költségcsökkentési és fenntarthatósági lehetőségeket. A terjedésnek azonban egyelőre komoly kerékkötője a parkolás és az azzal kapcsolatos nehézségek: a kizárólag lakossági engedéllyel használható közterületi parkolók, valamint a dedikált carsharing parkolók hiánya.