Az ügyészség korábban gazdasági csalás miatt emelt vádat emelt a Tüke korábbi vezérigazgatója, a közvetítő cég tulajdonosa, valamint két közvetítő ellen.

A Pécs helyijáratú tömegközlekedését biztosító Tüke Busz Zrt. 2015-ben mintegy 3,4 milliárd forintért Hollandiából vásárolt autóbuszflottával újította meg elavult járműparkját. Miután kiderült, hogy egy közvetítő cégen keresztül 660 millió forinttal drágábban vásárolta a buszokat, mint amennyiért a Volvo hollandiai cége árulta, eljárás indult.

Az ügyészség gazdasági csalás miatt vádat emelt a Tüke akkori vezérigazgatója, a közvetítő cég tulajdonosa, valamint két közvetítő ellen.

Utóbbiak egyike még az előkészítő ülésen elismerte bűnösségét és felfüggesztett szabadságvesztést kapott, a Tüke vezetője időközben elhunyt, így a bíróság pénteken két vádlott vonatkozásában hirdetett ítéletet.

A bíró megmagyarázta, miért idéztek be tanúként politikusokat a perben – írja a Pecsma.hu. Ezt a védők nehezményezték korábban, a bíróság részéről ez inkább magyarázkodásnak hatott.

Páva Zsolt a buszokat beszerző céget tulajdonló önkormányzat vezetője volt – mondta a bíró -, természetes, hogy meghallgatták, mit tud mondani. Bánki Erik fideszes önkományzati képviselőről pedig kiderült, hogy a buszbeszerzés idején Csizi Péter fideszes alpolgármesterrel Hollandiába utazott, de azt mondta, hogy csak enni és koncertre mentek – idézte fel dr. Vadócz Attila.

A törvényszék a felmentésüket azzal indokolta, hogy közvetítő cégre szükség volt a buszbeszerzéshez, mert a Volvo hollandiai vállalata nem akart üzletet kötni a Tükével, a társaság akkor ugyanis csődközeli helyzetben volt.

A Volvo kedvezményes áron kínálta a buszokat, a Tüke a közvetítő társaságon keresztül tulajdonképpen piaci áron jutott hozzá a flottához.

Az ügyleten 20 százalékos hasznuk volt, amely nem tekinthető feltűnően értékaránytalannak

bíróság feloldotta a vádlottak zárolt vagyonát is. Az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen. A Pécsi Ítélőtáblára kerül az ügy.

A Tüke Busz polgári jogi igényt jelentett be a per során a cég szerint neki okozott kár miatt. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, lemondhat a kártérítésről az önkormányzati cég.