Az euróövezet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) februári előzetes értéke az S&P Global gazdaságkutató intézet felmérése szerint kilenc havi csúcsra, 52,3 pontra emelkedett a januári 50,3 pontról.

A kompozit index tartalmazza a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt:

  • A szolgáltatóipari BMI februári előzetes értéke nyolc havi csúcsra, 53 pontra emelkedett a januári 50,8 pontról.
  • A feldolgozóipari BMI két havi mélypontra, 48,5 pontra húzódott vissza 48,5 pontról.

A szolgáltatóipari és a kompozit indexek a vártnál nagyobb mértékben javultak, a szolgáltatóiparira 51 pontot, a kompozit BMI-re 50,6 pontot vártak szakértők. A feldolgozóipari index viszont a várt javulás helyett romlott, a szakértők 49,3 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

Az ellátási láncok fennakadásai fogták vissza a feldolgozóipart

Az euróövezetben a feldolgozóipar teljesítménye már a nyolcadik egymást követő hónapban csökkent februárban. Maga a termelt volumen azonban növekedett, mégpedig tavaly május óta az első alkalommal. A növekedést az ellátási láncokban kialakult fennakadások oldódására és az átlagos szerződésteljesítési idő csökkenésére lehet visszavezetni.

A szerződésteljesítési idő 2020 januárja óta az első alkalommal csökkent, mégpedig 2009 májusa óta a legnagyobb mértékben. A magas beszerzési árakat tükrözve a vállalatok csökkentették beszerzéseiket és inkább készleteik feldolgozására álltak át.

A termékárak emelkedésének a mértéke két éve a legalacsonyabbnak bizonyult. A kilátásokat tekintve az üzleti hangulat a feldolgozóiparban jelentősen javult.

Felpörgött a turizmus

A szolgáltatóiparban elsősorban a pénzügyi szolgáltatások, az utazási és üdülési szolgáltatások forgalma növekedett. Az új megrendelések tavaly május óta a legnagyobb mértékben nőttek. Növekedett az alkalmazottak felvételének az üteme is.

A kompozit index alapján az euróövezeten belül Franciaországban tavaly október óta, Németországban pedig tavaly június óta az első alkalommal indult meg a teljesítmény növekedése.

Összességében az új megrendelések kilenc hónapja az első alkalommal emelkedtek az euróövezetben.

A megrendelésállomány csökkent, az új munkahelyek létrehozásának üteme pedig mérséklődött. Az inflációs fronton mind a beszerzési, mind a késztermék- és szolgáltatásárak emelkedésének a mértéke lassult. A mély recessziós aggodalmak enyhülésével párhuzamosan a kilátások tekintetében az üzleti bizalom egy éves csúcsra hágott fel.

A februári teljesítményadatok alapján az idei első negyedévben 0,3 százalékos negyedéves GDP-növekedésre lehet következtetni az euróövezetben.