Az utóbbi évtizedben az unióban a nemek közötti bérszakadék (Gender Pay Gap) a medián nettó jövedelem tekintetében megközelítette az öt százalékot – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) legfrissebb adataiból.

2021-ben ez abszolút értékben azt jelentette, hogy a férfiak nettó keresetének medián értéke közel 800 euróval volt magasabb a nők kereseténél (18774 euró vs 17 972 euró).

A felmérés kitért az urbanizációra is: a nettó jövedelem tekintetében a nemek közötti bérszakadék a vidéken élők esetében kisebb (4 százalék) volt, mint a városokban élők (4,8 százalék).

Ezt vizsgálva a legnagyobb különbséget Lettországban regisztrálták, ahol a városban élőknél közel 15 százalékos volt a bérszakadék a férfiak és a nők között.

A jövedelemkülönbségek alakulása az EU tagállamaiban (nettó bérek, medián, 2021 – a pozitív értékek jelölik azt, ha a férfiak keresnek többet)
A jövedelemkülönbségek alakulása az EU tagállamaiban (nettó bérek, medián, 2021 – a pozitív értékek jelölik azt, ha a férfiak keresnek többet)
Kép: Eurostat

Nemzeti szinten a nemek közötti jövedelemkülönbségek 13 tagállamban a városokban nagyobbak voltak, mint a vidéki területeken, az urbanizáció tekintetében Litvániában és Máltán voltak a legnagyobbak a különbségek: 8,5, illetve 7,3 százalékpont.

Összesen 14 tagállamban voltak magasabbak a jövedelemkülönbségek a vidéki területeken a városokkal szemben – Ausztriában (5,3 százalékpont) és Olaszországban (4,2 százalékpont) volt a legnagyobb különbség a nemek közötti jövedelemkülönbségek között.

Az osztrák városokban és a máltai vidéki környezetben a jövedelmi különbségek a nők javára alakultak: mínusz 1,7 százalék és mínusz 4,4 százalék.

 

Mi lesz a legfontosabb a járvány után?

A koronavírus-járvány jóval súlyosabban érintette a nőket, mint a férfiakat: a Világgazdasági Fórum 2020-as Gender Pay Gap Report jelentése például arra a következtetésre jutott, hogy az eddigi tempót tartva 257 évre lesz szükség a nemi egyenlőtlenség kivívásához.