Az Ifjúságkutató Intézet kutatása szerint a 40 év alattiak felére jellemző, hogy az utóbbi fél évben költségcsökkentés céljából lemondtak a nyaralásról. A megfontoltabb, árban kedvezőbb vakációs tervek legkevésbé a 15–19 éveseket (46 százalék), míg leginkább a 35–39 éveseket (59 százalék) jellemzik. A kutatásból továbbá megállapítható, hogy az iskolai végzettség emelkedésével nő annak valószínűsége, hogy nem változnak az elképzelések a nyaralás terén.

Az idei szezonra vonatkozó tervek vizsgálata alapján elmondható, hogy a 40 év alatti fiatalok harmada tervezi, hogy az előttünk álló nyáron legalább egy hetet külföldön tölt. Az iskolai végzettség emelkedésével egyre valószínűbb, hogy külföldi nyaralásban gondolkodnak a fiatalok. Korcsoportok szerint e tekintetben a 25–29 évesek emelkednek ki (35 százalék), őt követik a 19 évesek és a náluk fiatalabbak (28 százalék).

A külföldi nyaralási terveket alapvetően befolyásolja a megkérdezettek pénzügyi helyzete: az anyagi gondok nélkül élők közel háromnegyede gondolkodik külföldi nyaralásban, míg a financiális nehézségekkel küzdőknek csupán tizede. 

Számos fiatal tervez idén is fesztiválozni

Míg a 2020-as évben a 15–29 éves fiatalok 16 százaléka állította, hogy részt vett az elmúlt egy évben valamilyen fesztiválon, addig e korcsoport 29 százaléka tervezi, hogy aktív lesz az idei fesztiválszezonban – derült ki az Ifjúságkutató Intézet kutatásából. 

A 20–24 évesek körében a legmagasabb a részvételt tervezők aránya (32 százalék), míg a 30 évesek és az idősebbek ötöde gondolkodik ugyanígy.

Míg a külföldi nyaralási tervek erősen függenek az iskolai végzettségtől és az anyagi helyzettől, addig a fesztiválokon a különböző végzettségűek hasonló mértékben terveznek részt venni. Ugyanígy, a különböző anyagi helyzetű megkérdezettek fesztivállátogatási tervei között sem olyan élesek a különbségek.