A tárca közleményét idéző Agerpres hírügynökség szerint ez az első pozitív változás Romániát illetően a nemzetközi hitelminősítőnél 2020 áprilisa óta.

kelet-európai ország GDP-arányos államadóssága 2021-2022-ben 49 százalék körül stabilizálódott, és a hitelminősítő szerint középtávon nagyjából változatlan is marad, a jelenlegi „BBB” besorolás 56 százalékos mediánja alatt.

A gazdaság növekedése részben köszönhető az elmúlt évek reformjainak, amelyek könnyítettek a merev  költségvetési szabályokon és növelték a bevételnövelő képességet – közölte a hitelminősítő cég.

Egy idő után Románia várhatóan képes lesz ellensúlyozni a magas költségvetési hiányt a Fitch Ratings elemzői szerint.

Stabilabb politika, stabilabb gazdaság

A politikai stabilitás hatással van a gazdasági adatok alakulására. Jelenleg a három kormánypárt

  • a Szociáldemokrata Párt;
  • Nemzeti Liberális Párt;
  • és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség

2021 novemberében megalakult nagykoalíciója ért el előrelépést a költségvetési konszolidációs és gazdasági reformterveit illetően.

Így a Fitch Ratings elemzői nagyobb bizalommal álltak a jelenlegi román politikai vezetés stabilitásához.

Ezzel ellentétben a korábbi években rövid életű kormányok váltották egymást és a nagy volt a pártok közötti versengés is.

Az uniós tagság és az infláció

Románia BBB- hitelminősítése erősen összefügg az ország Európai Uniós tagságával és az uniós tőkeáramlással. Ez nagy mértékben támogatja a jövedelmi konvergenciát, illetve a nemzetközi és belföldi gazdasági stabilitást. Az egy főre jutó GDP, a kormányzási és fejlődési mutatói magasabbak a a „BBB” kategóriába sorolt országokban.

 

Románia fejlettségben utolérte Magyarországot

Az Eurostat legfrissebb adatsora szerint az egy főre jutó GDP-t nézve Magyarország az uniós átlag 77 százalékán állt 2022-ben, és ugyanide zárkózott fel Románia is. Az EU-ban továbbra is mögöttünk vannak a lettek (74 százalék), a horvátok (73), a görögök (68), a szlovákok (67) és a bolgárok (59).

A magas és tartós inflációt Románia sem kerülhette ki, azonban ennek mértéke 2023-ban várhatóan csökkenni fog

a Fitch Ratings előrejelzése szerint 9,3 százalékra, 2024-ben pedig 5,6 százalékra.

Ez még mindig jelentősen meghaladja a 2,5 százalékos inflációs célt, és növeli a Romániába való befektetési kockázatokat.