Hozzátette, „a kormány a magyar gazdák mellett áll, a helyi földadó káros a magyar gazdaságra, ellenezzük bevezetésének minden formáját".

Varga Mihály lépése arra irányul, hogy kiderült: több mint kilencven település, köztük fideszes vezetésűek is adóztatják a földtulajdonosokat. A betiltással pedig a nagybirtokosok járhatnak jól.

Márky-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat 2023. január 1-jével települési adót vezetett be, amelyet a négy hektár fölötti szántó-, kert-, gyümölcsös- és szőlőterületek tulajdonosainak kell fizetniük, típustól függően hektáronként 6–10 ezer forintot.

A város korábbi polgármestere, Lázár János jelenlegi építési miniszter kuláküldözésnek, sőt, saját személye elleni támadásnak tekintette az intézkedést, hiszen a térségben neki is vannak birtokai.

Márki-Zay Péter pedig azt írta honlapján, hogy Lázár János annak idején maga javasolta a földadó bevezetését Hódmezővásárhelyen 2016 áprilisában, hosszasan érvelve annak igazságossága mellett.

Alaptörvény-ellenes a föld adóztatása

Várhatóan nem lesz hosszú életű a föld megadóztatása Hódmezővásárhelyen. Elvben nincs megtiltva a települési adó kivetése a termőföldre, de a gyakorlatban a kettős adóztatás szinte minden esetben felmerül, ráadásul meglehetősen szűk azon földtulajdonosoknak a köre, akik nem őstermelőként, vagy családi gazdaság tagjaként adják haszonbérbe területüket. A hódmezővásárhelyi képviselő-testület döntése ellen petíció is indult. Bővebben>>>

Arról is írta a napi.hu korábban, hogy egy bakonyaljai faluban 2015 óta fizetnek földadót. A Komárom-Esztergom megyei Súr önkormányzatának évente 4-4,5 millió forint bevétele származik a földadóból 2015 óta. Abból a települési közteherből, amely elvileg ellentétes az alaptörvénnyel.