Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán gabona miatt kialakult piaci zavarokról tárgyalnak ma Luxemburgban az Európai Unió agrárminiszterei.

Az Ukrajnával határos öt kelet-európai tagállam, köztük Magyarország arra szeretné rábírni az Európai Bizottságot, hogy uniós szinten találjon megoldást a gazdák problémájára – hangsúlyozta Facebookon közzétett videójában Nagy IstvánAz agrárminiszter kiemelte:

az érintett országok el akarják fogadtatni Brüsszellel a tagállami hatáskörben bevezetett importtilalmi intézkedéseket, amelyet év végéig kívánnak fenntartani annak érdekében, hogy a helyi gazdák betakaríthassák és betárazhassák az új termést.

A miniszter emellett jelezte, pénzügyi támogatásra is szükség van, ezért arra szólította fel Brüsszelt, hogy ne alkalmazzon kettős mércét, és a márciusi pénzügyi támogatással szemben ezúttal az összes érintett kelet-európai ország részesüljön a támogatásból.

Nagy István emellett javaslatot tesz arra, hogy a bizottság adjon tranzittámogatást az Ukrajnából a szárazföldi útvonalakon a harmadik országokba irányuló szállítás költségeihez. Ezzel garantálva, hogy a gabona valóban oda jusson el, ahol arra szükség van és ne az EU keleti államaiban okozzon piaci zavarokat.

 

Gabonaválság: egyre nagyobb nyomás alá kerül Brüsszel és Kijev

Románia és Bulgária is megtiltotta az ukrán gabona és más mezőgazdasági termékek importját június végéig, követve Lengyelország, Magyarország és Szlovákia döntését. Brüsszel új támogatási csomag bejelentésére készül, ám a végső megoldás az érintett országok szerint Ukrajna vám- és kvótamentességének megszüntetése jelentené. Bővebben >>>