Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az idei első negyedévében a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH gyorstájékoztatója szerint a gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar járult hozzá. A visszaesést mérsékelte a mezőgazdaság és a szolgáltatások jó teljesítménye. A szolgáltatások növekedéséhez főként az egészségügy járult hozzá, megközelítve a koronavírus-járvány előtti szintet. 

Az első negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 0,2 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye, így technikai értelemben továbbra is recesszióban van a magyar gazdaság.

Az első negyedévi GDP részletes adatait június 1-jén közli második becslésében a KSH.

A magyar gazdaság teljesítménye tavaly 4,6 százalékkal meghaladta az előző évit. A negyedik negyedévében a GDP volumene 0,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 0,8 százalékkal emelkedett, míg az előző negyedévhez mérten 0,4 százalékkal csökkent.