Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet az Egyesült Államok „AAA” hosszú távú kibocsátói nemteljesítési minősítését (IDR) „negatív” kilátásra helyezte az államadósság-plafon megemeléséről szóló tárgyalások elhúzódása miatt, ami a fizetésképtelenség veszélyével fenyeget. A Fitch közleményében rámutatott, továbbra is

arra számít, hogy a határidő lejárta előtt megállapodás születik ebben a kérdésben,

de egyre nagyobb annak a kockázata, hogy az államadósság plafonját nem emelik meg kellő időben, és emiatt előfordulhat, hogy az Egyesült Államok nem teljesíti egyes kötelezettségeit.

fizetésképtelenség veszélye amiatt alakult ki, hogy az Egyesült Államok államadóssága elérte a törvény által jelenleg engedélyezett felső határt, ezért a megemeléséhez a kormánynak szabad utat kell kapnia a kongresszustól, amelynek republikánus többsége ezt határozott költségvetési kiadáscsökkentéshez köti, és fegyelmezett államháztartási gazdálkodást követel.

A 31 ezer milliárd dolláros adósságplafon megemeléséről a képviselőház már április végén elfogadott egy törvényt, ami lehetővé tenné újabb 1500 milliárd dollár hitel felvételét az állam számára. Ugyanakkor konkrét kiadáscsökkentést is előír a kormány számára, olyan területeken, amelyek a Biden-kormány politikájának kulcselemei, mint a klímapolitika és az adóhatóság létszámának emelése.

Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke, miután szerdán négyórás tárgyalást folytattak a Fehér Ház és a republikánusok képviselői, derűlátásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy június 1-je előtt sikerül megállapodni az államadósság-limit kérdésében.