Az országban júliustól átalakul a hulladékgazdálkodási rendszer, és az állam helyett egy magánvállalat, a MOHU MOL Zrt. végzi majd a hulladékgazdálkodást. Ekkortól az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően elindul a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amelyben a termékek gyártóinak és forgalmazóinak – „a szennyező fizet” elve alapján – díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére.

Ez a csomagolásokat, egyes egyszer használatos műanyagtermékeket, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket és akkumulátorokat, gépjárműveket, gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket és a fabútorokat érinti.

Rengeteg a kérdés az új hulladékgazdálkodási rendszerről

Nem ismert a díjak mértéke, rengeteg az adminisztrációs kötelezettség, nem teljesen világos az adattovábbítás, a regisztráció, a NAV, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., az OHH hatásköre, az értékesítési láncok felülvizsgálata. A Napi.hu ezért szakértők segítségét kérte a helyzet megértéséhez.

A nyilvántartásba vételt a tevékenységet már folytató gyártóknak – az első belföldi forgalomba hozókat és a saját célú felhasználókat is ideértve – az országos hulladékgazdálkodási hatóság (Pest Vármegyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály) által üzemeltetett OKIR rendszeren keresztül május 31-ig szükséges teljesíteni.

A nyilvántartásba vételi kötelezettség elmulasztása hulladékgazdálkodási bírsággal sújtható. Az érintetteknek emellett a MOHU MOL Zrt. által üzemeltetett elektronikus felületen is regisztrálniuk kell a nyilvántartásba vétel kérelmezését megelőzően a hónap végéig - olvasható az EM közleményében.