Az INSEE francia statisztikai hivatal végleges adatként azt közölte, hogy áprilisban az előzetes becslésnek megfelelően 5,9 százalékra gyorsult az infláció éves szinten a márciusi 5,7 százalék után.

A fogyasztói áremelkedés gyorsulását elsősorban az energiaárak és a szolgáltatások árának erősebb ütemű növekedése okozta.

Éves szinten az élelmiszerárak 15 százalékkal nőttek áprilisban a márciusi 15,9 százalék után, az energiaárak emelkedése ugyanakkor 4,9 százalékról 6,8 százalékra gyorsult. A feldolgozóipari termékek árnövekedése 4,6 százalékra lassult az egy hónappal korábbi 4,8 százalékról, míg a szolgáltatások 3,2 százalékkal drágultak a márciusi 2,9 százalék után.

Áprilisban a fogyasztói árak az előzetes becslésnek megfelelően 0,6 százalékkal nőttek márciushoz képest, amikor 0,9 százalékos emelkedést regisztráltak.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 6,9 százalékra emelkedett éves szinten áprilisban Franciaországban a márciusi 6,7 százalékról. Havi szinten 0,7 százalékra csökkent a márciusi 1 százalékról.