Jakál Adrienn, az ellenzéki párt soproni önkormányzati képviselője vasárnapi online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elmúlt napokban ismét kiadták az építési engedélyt, de sajnos nem hallgatták meg a szakértők és a helyiek akaratát, és ahelyett hogy normalizálták volna a terveket, csak kozmetikázták azokat – írja az Index.

Nőtt a Fertő-tónál beépíthető terület nagysága, nőtt az apartmanok száma és ugyanúgy szerepel a luxusszálloda és a sportpályák a tervek között

– közölte.

A politikus emlékeztetett, Lázár János a mai napig nem cáfolta azon állítását, miszerint jó pár évig itt még egy kapavágás sem fog történni.

Ugyanakkor az elmúlt napokban a tárcavezető azt nyilatkozta, ha a teljes beruházás nem is valósul meg, bizonyára a helyiek által támogatott elemeit megvalósítják.

Jakál Adrienn közölte, azt várják a politikustól, hogy adjon teljes körű tájékoztatást arról, hogy pontosan mikor és milyen formában egyeztetett a civilekkel és helyiekkel, illetve szerinte az engedélynek mely elemei azok, amelyek az ittélők szerint is megvalósítandók, továbbá mondjon egy dátumot is, mikor kapják vissza az érintett területet.

A párt az ügyben állásfoglalást kér Kulcsárné Roth Matthaeától, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatójától is, hogy mi a véleménye az eddigi pusztításról és az új tervekről.

Április elején történt fordulat a Fertő tó beépítésének jó ideje húzódó ügyében

A bíróság arra kötelezte a Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatalt, hogy vonja vissza a beruházás környezetvédelmi működési engedélyét, illetve indítson új eljárási folyamatot – közölte a Greenpeace.

A környezetvédő szervezet a helyi tiltakozó civileket tömörítő Fertő tó Barátai Egyesülettel közösen még január végén indított pert, mert az illetékes kormányhivatal 2022 karácsonya előtt meghosszabbította a korábban már felfüggesztett Fertő tavi beruházás engedélyét.

A Greenpeace és a Fertő tó Barátai Egyesület rendkívül fontos sikernek könyvelte el a bírósági győzelmet, mert a végső cél továbbra is az, hogy a kormány alapjaiban gondolja újra a Fertő tóhoz tervezett több milliárdos nagyságrendű gigaberuházás terveit, és amennyiben építkezik is, egy jóval szerényebb, kisebb léptékű, környezetkímélő turisztikai fejlesztést végezzen. Mindezt annak érdekében, hogy ne sérüljön a Fertő tó értékes élővilága.

Tó-körkép szezon előtt: az egyik kiszárad, a többi megúszhatja

A Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó és a Fertő tó vízállásának jártunk utána az alábbi összeállításban. Rossz és jó híreink egyaránt vannak. Bővebben >>>