Az ország számos megyéjében már most meghirdették a fenyőfák begyűjtésének rendjét. Általános tény, hogy a szolgáltatók január 6-tól kezdődően 15-45 napos határidőn belül szállítják el térítésmentesen a fákat.

Esztergomban ennél rövidebb határidőt szabtak, rögzített időpontokban, január 12-én és január 24-én lesznek a szállítás napjai. A város honlapján olvasható hirdetmény szerint a szolgáltató arra is felhívja a figyelmet, hogy csak azokat a fenyőfákat viszik el, melyeken semmilyen dísz vagy más tárgy sincs.

Emellett arra is figyelmeztetik az ott élőket, hogy a fent jelzett két időpontban valóban csak a fenyőfákat szállítják el, a hagyományos zöld hulladékot nem.

Az összegyűjtött fák nagy részét hőerőművekben égetik el

2021-ben mintegy 40 tonnányi, a karácsonyi ünnepek után kidobott fenyőfát égettek el a két biomassza-tüzelésű blokkal működő pécsi erőműben. Nem elhanyagolható az a tény, hogy a kidobott fenyők eltüzeléséből nagyjából annyi hőenergiát nyernek, amely 85 átlagos méretű lakás fűtéséhez elegendő egy teljes téli hónapban.

Budapesten is komoly feladat minden év elején a lakásokból kidobott karácsonyfák összegyűjtése. A fővárosban is környezetbarát módon, energetikailag hasznosítják az utcákról begyűjtött fákat, a becslések szerint minden évben több mint félmillió darabot szállítanak el a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. dolgozói.

Most akkor égessünk vagy ne égessünk? Vagy mégis komposztáljunk?

Az elégetésnél jobb hasznosítása az elkülönítetten begyűjtött fenyőfáknak a komposztálás – Nyilatkozta korábban az agrokep.hu honlapnak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense.

Aleksza László szerint ez rossz megoldás.

Ha a fenyőfákat energetikailag hasznosítjuk, elégetjük, ami jelenleg például a fővárosi gyakorlat, bár fontos hangsúlyozni, hogy ez még mindig sokkal kedvezőbb, mintha a fenyőfák hulladéklerakóba kerülnek, hiszen akkor elveszítjük a fenyőfákban rejlő anyag és energiaforrást is.

Az egyetemi oktató szerint vannak olyan gazdasági társaságok, amelyek rendelkeznek a fenyőfák komposztálással történő hasznosítására alkalmas engedélyezett telephellyel, gépekkel, technológiákkal. A fenyőfák hasznosításának első lépése a beérkező hulladék tisztaságának megállapítása, hiszen jó minőségű komposztot csak tiszta alapanyagból tudunk előállítani. Ezt követően aprítják, amivel megnövelik a biológiai bomlás felületét.

Aprítás után összekeverik egyéb hulladékokkal és rövid idő alatt jó minőségű komposztot állíthatnak elő. Fontos viszont, hogy a házi kertek komposztálóiban a fa magas gyantatartalma miatt nem érdemes próbálkozni.

Nemcsak a káposztát, de a fenyőfát is megeszi a kecske

A közösségi médiafelületeken már év eleje óta megjelentek azok bejegyzések, amelyekben elsősorban kecskefarmokat működtető vállalkozások kérik az ismerőseiket, hogy ezekben a napokban ne a hulladékgyűjtő edények mellé tegyék a karácsonyfát, hanem juttassák el számukra, mert a kecsék számára ezek remek eledelnek számítanak.

Szinte minden agrárszakmai kérdéssel foglalkozó hírportál megerősíti ezeket az állításokat. Azt írják, hogy elsősorban a kecsék, de a nyulak is néhány perc alatt bámulatos pusztító munkát végeznek a fákon, mert ez számukra igazi csemege.

Nem csak sima lucfenyőt lehet odaadni eleségül, a nordman, fekete, erdei vagy az ezüstfenyőtől sem lesz semmi bajuk. A lecsupaszított fát pedig akár otthon is el lehet tüzelni, így semmi sem vész kárba. A szakértők szerint, csupán arra kell vigyázni, hogy a fenyőfa magas enyvtartalma miatt két etetés között néhány nap szünetet kell tartani.

 

Péntektől indul a fővárosban a fenyőfák begyűjtése

Budapesten szervezetten, környezetbarát módon hasznosítják az ünnepek után begyűjtött sok százezer karácsonyfát. Az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai péntektől szervezetten, járatrendszerben gyűjtik össze és szállítják el a kihelyezett fenyőfákat a fővárosban.