Az Ifjúságkutató Intézet és a Klímapolitikai Intézet többek között azt kérdezte a 15–29 év közötti fiataloktól, hogy tudnak-e maguktól említeni  bármilyen külföldi vagy hazai zöld szervezetet, mozgalmat, és ha igen, melyek ezek.

Hazánkban a bírósági nyilvántartás szerint közel 2000 olyan egyesület, alapítvány, közalapítvány található, amelynek a környezetvédelemhez kötődnek. 

A kérdésre a fiatalok közel a magyar fiatalok harmada nem tudott egyetlen zöld szervezetet sem mondani. A leggyakrabban megnevezett egyesület a Greenpeace volt, amelyet a megkérdezettek több mint fele (57 százalék) említett. A második legtöbb említést a WWF kapta (18 százalék), amelyet a Kék Bolygó Alapítvány (6 százalék), majd a Fridays for Future (5 százalék) követett a sorban.

Mindet kiderült, a környezetvédelmi influenszereknek még alacsonyabb az ismertsége. Amikor azt kérdezték a magyar 15 és 29 év közti korosztálytól, hogy meg tudnak-e nevezni olyan külföldi vagy hazai személyt, aki sokat tesz a  környezetvédelemért, ezer válaszadóból mindössze 79-en, tehát a megkérdezettek 8 százaléka volt erre képes.

Puskás Péter lenyomta Leonardo DiCapriót

Az említések harmadát (32 százalék) kapta Greta Thunberg svéd zöldaktivista, negyedét (26 százalék) Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Alapítvány elnöke, a harmadik helyen pedig Puskás Péter színész, énekes, médiaszemélyiség végzett  (10 százalék), akit Leonardo DiCaprio hollywoodi filmsztár követett (7 százalék).

A kutatás tanulsága, hogy miközben egyre több civil szervezet és személy azonosul a környezetvédelem vagy az éghajlatváltozás ügyével, a többség tevékenysége valójában nem érzékelhető a magyar ifjúság számára – kivéve a Greenpeace szervezetét, amelyet a fiatalok több mint fele azonosít a környezet védelmével.

Ez természetesen nem minősíti a fiatalok által ismert vagy ismeretlen szervezetek munkáját, de az utóbbiak jóval többen vannak, és a fiatalok elérésében egyelőre kevésbé eredményesek. Az Ifjúságkutató Intézet és a Klímapolitikai Intézet közös kérdőíves kutatása a  magyarországi 15–29 évesek körében, 1000 fős reprezentatív minta alapján valósult meg.