A korábbinál óvatosabbak a lakosság lakásvásárlási tervei – derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. áprilisi felmérésből, amelyet a kutatócég negyedévente elvégez a lakosság lakásvásárlási, illetve felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. Az áprilisi reprezentatív felmérésbe 1000 embert vontak be.

lakást vásárolni vagy építeni biztosan, vagy valószínűleg szándékozó háztartások aránya 2022 negyedik negyedévében érte el az utóbbi időszak mélypontját. A felgyorsuló infláció, a rezsicsökkentés szabályainak módosítása miatti bizonytalanság és a korábbinál jóval magasabb hitelkamatok hatására a lakosság óvatosabbá vált. Az év elején a kormányzat meghosszabbította a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a babaváró hitel hatályát, ezáltal nyitva maradt a kedvezőbb finanszírozás lehetősége a gyerekeseknek, illetve a gyerekeket vállalni szándékozóknak. Ezek az intézkedések a GKI szerint pozitívan hatottak.

Rámutattak, hogy

a lakásvásárlási tervek áprilisban – hasonlóan januárhoz – enyhén élénkültek, bár az egy évvel korábbinál még így is kevésbé erőteljesek.

A múlt havi felmérés alapján a válaszadó háztartások 2,2 százaléka biztosan, 5,7 százaléka valószínűleg vásárol vagy épít(tet) lakást a következő egy évben.

A lakásvásárlás iránt leginkább a 30 év alattiak érdeklődnek, körükben a biztosan vásárlók aránya 4,2 százalék, a valószínűleg vásárlóké 12,6 százalék. Budapesten továbbra is pezsgő maradhat a lakáspiac, az itt élők számoltak be a legmagasabb arányban lakásvásárlási tervekről. A másik végletet a kisvárosok jelentik, az itt élők készülnek legkisebb arányban lakásvásárlásra. A jövedelmi helyzet is nagyban befolyásolja a vásárlási szándékokat: minél magasabb a háztartások jövedelme, annál nagyobb arányban készülnek lakóingatlant vásárolni vagy építtetni – ismerteti a GKI közleménye.