Novemberben magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta két Bács-Kiskun megyei tömőlúdtelepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A vírus később átterjedt Csongrád-Csanád megyére, illetve egy eset még Békés megyében is előfordult. Karácsony előtt pedig már Hajdú-Bihar megyében a pulykaállományokban is kimutatták a betegséget - közölte az InfoRádióban a Nébih Országos Járványvédelmi Központjának vezetője csütörtökön. 

Vajda Lajos ugyanakkor elmondta azt is, hogy Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében azóta nem regisztráltak újabb eseteket, ezért  január második felében feloldhatják a járványügyi korlátozásokat. Hajdú-Bihar megye azonban továbbra is kockázatos, így a szigorítások még egy ideig érvényben maradnak. A szabályok értelmében az érintett területekre élő baromfit nem lehet bevinni, továbbá a zárlat alá eső területekről sem lehet élő baromfit kiszállítani. Egy kivétel van, amikor az állatot azonnal vágásra viszik. 

Felhívta a figyelmet, hogy egyelőre nem tudni, mikor jegyzik majd fel a "legutolsó esetet", a helyzetet az biztosan nem könnyíti, hogy 

a vadmadarakban is jelen van a vírus, így azok ugyancsak megfertőzhetik a baromfitelepeket.

A korlátozás alatt álló területekről élő állat az Európai Unióba nem szállítható, a nem uniós országok pedig maguk döntik el, hogy tiltólistára teszik-e az egész országot, vagy csak azt a régiót, ahol jelen van a vírus.