Már nagy mennyiségben, így egyre alacsonyabb áron kapható a legtöbb belföldi termesztésű szezonális zöldség. A piacok és az üzletek kínálatából ezzel együtt egyre jobban kiszorul az import, aminek már az ára is magasabb, mint a hazainak.

Az infláció és a forint-euró árfolyam változása is érezteti a hatását a belföldi és az import kínálat árában.

A legtöbb szezonális zöldségféle ára május első hetében már csökkent, és ez az árcsökkenés folytatódik a következő hetekben is az egyre nagyobb mennyiségnek és a hazai termésnek köszönhetően.

A tavalyi árakhoz képest ugyanakkor a legtöbb zöldségféle drágábban kapható, az árak átlagosan 25 százalékkal magasabbak, mint a 2022 májusának első hetében. A tényleges árváltozás százalékban kifejezve jelentősnek tűnhet, de a legtöbb zöldség árának emelkedése a 100 forintot sem éri el kilogrammonként.

A három legkeresettebb zöldség, a paprika, a paradicsom és az uborka ára is folyamatosan csökken a következő időszakban, de a tényleges árváltozást a szezon alatt még nem lehet előre látni. A hazai kínálat döntő részét már a belföldi hajtatott zöldségfélék adják, mivel a legtöbb kereskedő előnyben részesíti a hazait az importtal szemben.

Az árak fajtától függően eltérőek lehetnek, de az Agrárközgazdasági Intézet friss jelentése szerint a legkeresettebb zöldségek nagybani piaci ára egy hét alatt is sokat csökkent.

  • Az uborka kilogrammonként átlagosan 150-200 forinttal drágább, mint tavaly. A fürtös, vagyis a savanyításra alkalmas uborka egy hét alatt 200 forinttal lett olcsóbb, egy év alatt pedig ugyanennyit drágult, átlagosan 900 forintba kerül. A kígyóuborka nagyjából 600 forintért kapható, az éves drágulás 120 forint körüli.
  • A paradicsom ára is mérséklődik: a fürtös és a gömbparadicsom kilós ára tartósan 1000 forint alá csökkent. A paradicsom átlagosan – az uborkához hasonlóan – 25-27 százalékkal drágább, mint tavaly, vagyis fajtától függően 150-200 forinttal.
  • A paprika ára eltérően alakult a mérettől és fajtától függően. A nagyobb méretű tv paprika ára alig változott egy év alatt, az elmúlt két hétben pedig jelentősen, 15 százalékkal csökkent. A zöldségféle ára még mindig 1000 forint körül mozog, a kisebb méret idén már érdemben nem kerül kevesebbe, mint a nagyobb darabok. A lecsópaprika és a kaliforniai paprika továbbra is drága, elsősorban szezonális okok miatt.

Kiugró mértékben drágult éves összehasonlításban a sárgarépa és a karfiol, míg a tökfélék, elsősorban a cukkini most olcsóbban kapható.

Itt az eperszezon, érdemes kihasználni

A most termő gyümölcsök közül a hazai, szabadföldön termesztett szamóca szezonja van, a legnagyobb mennyiségben ezekben a hetekben kapható a frissen szedett gyümölcs.

A hazai szabadföldi eper különleges, mivel a fóliában termesztett, vagy importból származó fajtákhoz képest sokkal finomabb,

a többezer kilométerről behozott szamócával szemben nem félig éretlenül, hanem éretten szedik a hazai termesztők. Az ára kilogrammonként 2500 forint körül alakul, nagyjából 500 forinttal drágább, mint 2022-ben.

Megjelent a kínálatban az import barack, az ára jócskán megugrott: a tavalyihoz képest 50-80 százalékkal kerül többe a kajszi, az őszi és a nektarin is. Ennek oka a termesztéssel járó költségek emelkedése mellett az időjárás: a behozatal szempontjából legfontosabb termővidékeken, vagyis Spanyolország kertészeteiben az idén a legtöbb zöldség- és gyümölcsféle szezonja később indult a megszokottnál jóval hűvösebb koratavasz miatt.

Itthon termő barack várhatóan idén nem lesz, az import gyümölcs ára egyelőre az egekben
Szélsőséges időjárás: hazai barack idén nem lesz, az import gyümölcs ára egyelőre az egekben van

Idén barackból be kell érnünk az importtal, amelynek ára a jelenleginél valamivel már alacsonyabb lehet a következő hetekben.

Noha a legtöbb hazai barackfélének még nincs itt a szezonja, de várhatóan idén a fagykárok miatt hiánytermék lesz a belföldi barack.

Az áprilisi hideg időjárás és a fagyos éjszakák az ültetvények jelentős részében az idén is komoly pusztítást végeztek. Így a hazai kajszi- és őszibarack csak egy-egy szerencsésebb kistermelő kínálatában jelenhet csak meg. Az idei évet megelőzően 2021-ben pecsételte meg a barackszezon sorsát a tavaszi fagy, ám két évvel ezelőtt egész Európában hiány volt.

A hazánkban nem termesztett, vagy nem most termő, ezért importált zöldségek és gyümölcsök ára jóval nagyobb mértékben drágult egy év alatt, mint a hazaié. Ennek oka egyrészt az energia- és logisztikai, szállítási költségek emelkedése, másrészt több fajtánál az időjárás okozott kisebb-nagyobb termésveszteséget.

A legrosszabbkor jött az áprilisi tél: a gyümölcsösökben esély sem volt a védekezésre

Komoly károkat okoztak a gyümölcsösökben az áprilisi fagyos éjszakák. A termelőknek az ország nagy részén esélyük sem volt arra, hogy megvédjék a virágzó barackfákat a mínuszok pusztításától. Április elején nem ritkák az éjszakai fagyok, ennek ellenére a hazai ültetvények védtelenek. A hazai gyömölcsösökben égető szükség lenne a fejlesztésre és ültetvények újratelepítésére. Bővebben >>>