Bár a koronavírus-járvány elkezdte visszafordítani a szélsőséges szegénység felszámolása terén elért haladást, és további kihívásokat idézett elő, a károknak nagyon korlátozott hatása lehet a gazdasági növekedés általános előrehaladására – áll a Globális Fejlesztési Központ (CGD) jelentésében.

Az egyenlőtlenségek valószínűleg megmaradnak, és a szegénység továbbra is létezni fog, de a gazdasági növekedés a legtöbb embernek stabil munkahelyet és jövedelmet biztosít majd, ahelyett, hogy a jelenlegi bizonytalan nem bejelentett munkára vagy önellátó gazdálkodásra támaszkodnának – írja a The Guardian.

Megállapították, hogy 2050-re egyetlen ország sem minősül alacsony jövedelműnek.

Bruttó nemzeti össztermékben meghatározva az az ország számít alacsony jövedelműnek, ahol az egy főre jutó GDP 1 085 dollár (395000 forint) vagy annál kevesebb.

Az előrejelzés szerint a szélsőséges szegénység – az egy főre jutó megélhetésre szolgáló fizetés napi 2,15 dollárnál (780 forint) kevesebb – a 2022-es 8 százalékról 2050-re világszerte 2 százalék alá csökken. Afrikában, ahol ez az arány legmagasabb, 29 százalékról 7 százalékra csökkenne a szegénység.

Lassú növekedést jósolnak a fejlettebb országokban

A világ népességének több mint kétharmada élhet napi 10 dollárnál (3600 forint) magasabb összegből 2050-re. Jelenleg világszerte az emberek 42 százaléka keres napi 10 dollárnál többet.

A szerzők a következő két évtizedre sokkal lassabb növekedést jósolnak a magas jövedelmű országokban, ahol az egy főre jutó GDP 2019-től csak mintegy 20 százalékkal nő, míg az alacsony és közepes jövedelmű országokban megduplázódik.