Újra elérhetőek a Magyar Fejlesztési Banknál az agrár hitelprogramok: a 20 milliárd forintnyi, kedvezményes kamatozású kölcsönök kifejezetten az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások likviditási helyzetét segítik.

A vállalkozások év végéig vagy a forráskeret kimerüléséig igényelhetik az MFB által működtetett, kifejezetten az agrárium és élelmiszerfeldolgozás likviditási helyzetét segítő, összesen 20 milliárd forintnyi kedvezményes kamatozású hitelprogramokat. Az MFB és az Agrárminisztérium közös forgóeszköz-hitelprogramjai közé tartozik

  • az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram, 
  • az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 
  • és az MFB Élelmiszeripar Forgóeszköz Hitelprogram. 

A hitelprogramok keretében az agrárvállalkozások mérettől függetlenül legfeljebb hatéves futamidejű forgóeszközhitelt vehetnek fel, akár három év türelmi idővel.

A hitelekhez az Agrárminisztérium 60 százalékos, de legfeljebb 4 százalékpont mértékű kamattámogatást nyújt. Ennek köszönhetően a vállalkozások által fizetendő hitelkamat a jelenlegi hitelfinanszírozási környezetben rendkívül kedvező, várhatóan mintegy 8 százalék körül alakul.

A hitelek hosszú futamideje, valamint a türelmi idő lehetővé teszi a tavalyi és idei év aszályos időjárása vagy az átmeneti piaci értékesítési problémák miatt felmerülő nehézségek áthidalását. Az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó vállalkozások számára pedig az alapanyag felvásárlás olcsóbb finanszírozására is lehetőség nyílik.

A hitelek az MFB Zrt. közvetlen hitelnyújtásában – 50 millió forint feletti hitelösszeg – már elérhetőek, míg a hitelprogramokhoz csatlakozott pénzügyi intézményeknél várhatóan napokon belül igényelhetőek lesznek.

A partnerektől érkezett visszajelzések alapján a határidő hosszabbítása mellett további módosításokra is sor került – közölte az MFB.

 

  • A hitelek elszámolásánál a számlák befogadhatósága bővül a 180 napon belüli, már kiegyenlített számlákkal. 
  • Az energia- és üzemanyagszámlák befogadhatóságára is lehetőség nyílik. 
  • Az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében az igényelhető hitelösszeg emelkedik, 150 millió forintról 500 millió forintra. 
A hitelprogramok forrásaira 2023. május 12-től adható be hitelkérelem az MFB-vel szerződött kereskedelmi bankok fiókjaiban.