Milliárdokat hagynak veszni a pénztártagok az ÖPOSZ szerint, így a május 22-i szja-bevallási határidő közeledtével emlékeztetnek arra, hogy

az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat kevesebb mint egy perc alatt kitölthető, ennek elmulasztásával mégis évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek, pedig ezek a pénzek az öngondoskodást szolgáló számláikat gyarapíthatnák.

A szövetség hozzáteszi, a NAV az adózók számára elkészítette a bevallástervezetet, amelyet az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezők az eSZJA portálon tudnak megnézni.

Figyelem, dolga lesz: nyakunkon az év legfontosabb adóhatárideje

Meghaladta a félmilliót a személyi jövedelemadó-bevallást benyújtók száma, azaz ennyi magánszemély van már túl az adóbevalláson, amelynek határideje május 22. Az adóhivatal által elkészített szja-tervezetüket már csaknem egymillióan nézték meg.

Az önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári tagsággal, nyugdíj-előtakarékossági számlával, vagy nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek nemcsak a befizetendő, vagy visszaigényelhető adójukat célszerű ellenőrizniük, hanem dönteniük kell az öngondoskodást szolgáló befizetések után járó adóvisszatérítésről is — hívják fel a figyelmet közleményükben.

Az adózóknak egyébként nyilatkozniuk kell arról, hogy melyik számlájukra érkezzen az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetésekre összesen járó, legfeljebb 150 ezer forint kedvezmény

A pénztári tagság mellett nyugdíjbiztosítással, illetve nyugdíj-előtakarékossági számlával is rendelkezőknél akár a 280 ezer forintot is elérheti az szja-visszatérítésNagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke rámutatott,

tavaly a 2021. évi szja-ból 25,1 milliárd forintot térített vissza az állam, ami jócskán elmaradt a nyugdíjpénztári befizetések után elméletben járó 27,3 milliárd, illetve az egészségpénztári befizetések után szintén elvben igénybe vehető 9,9 milliárd forint 37,2 milliárdos összegétől.

Bár ez a 12 milliárd forintot meghaladó differencia a valóságban minden bizonnyal kisebb, hiszen bizonyos esetekben — például a családi adókedvezmény miatt — nem érvényesíthető a visszatérítés, mégis igen jelentős összeget hagynak veszni a pénztártagok — tette hozzá a szakember.

Százezreket kaphat vissza az adójából – de ehhez nyilatkoznia kell

Az elmúlt évben a gyermekes családok szja-visszatérítése miatt nem volt olyan hangsúlyos, idén azonban ismét rendelkeznünk kell a tavaly befizetett öngondoskodási célú megtakarítások után járó adójóváírás összegéről. Akinek több pénztári befizetése volt, annak mindenképp jeleznie kell a NAV felé, hova kéri a 20 százalékos visszatérítést – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu a Napi.hu szerkesztőségéhez eljuttatott közleményében. Bővebben>>>