A mobilszolgáltatók új díjcsomagokkal variálnak, hogy kevésbé legyen észrevehető az áremelés. A négy cég közül három már az első negyedévben emelt az árain, igaz korántsem egyforma mértékben.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye szerint:

  • a Vodafone és a Yettel a vizsgált időszakban új díjcsomagokat vezetett be a piacra;
  • a két cég és a Magyar Telekom pedig díjkorrekciót is végrehajtott.

Tavaly a három legnagyobb mobilszolgáltató olyan paragrafussal egészítette ki az üzletszabályzatát leíró Általános Szerződési Feltételeit (ÁSZF), amely

lehetővé teszi, hogy évente egyszer a fogyasztói árindex mértékével változtassák a szolgáltatások havi díját.

A szolgáltatók éltek is az áremelés lehetőségével

Vodafonenál már január 2-től életbe lépett a díjkorrekció, legfeljebb 9,39 százalékos áremeléssel. Március 15-én pedig a díjcsomagok struktúráját is teljesen átalakította a cég. A tavalyi módosításoknál több szolgáltatásra álltak át mérsékelten magasabb áron, míg idén a korábbi hasonló nevű díjcsomag havi díjában még szereplő szolgáltatások egy részét kivezették, míg más elemeket hozzáadtak az új csomagokhoz a magasabb árért cserében.

A Vodafone után a Yettel lépett, hasonló módosításokkal. Náluk az új csomagok valamivel korábban, március 2-től indultak.

Az NMHH közlemény érdekesnek nevezi, hogy a Vodafone Go díjcsomagjaihoz hasonlóan, a Yettel is a díjcsomagnév végére tett plusz jellel különbözteti meg az újonnan bevezetett díjcsomagokat a korábbiaktól.

A Yettel a korábbi díjcsomagjainak árát március 14-étől 14,5 százalékkal emelte.

Ellentétben a Vodafone-nal és a Yettellel, a Magyar Telekom nem vezetett be az első negyedévben új díjcsomagot a piacra, azonban díjkorrekció náluk is volt. A társaság március 1-től emelte meg előfizetéses díjcsomagjai havi díját az előző évi éves átlagos árszínvonal-változás mértékével, tehát 14,5 százalékkal.

Digi sem új díjcsomagot nem vezetett be, sem díjkorrekciót nem hajtott végre az első negyedévben. A vállalat üzletszabályzata szerint utóbbira májusban kerül sor.

Magyarországon egyébként a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ezer lakosra 1 070 mobiltelefon-előfizetés jut – így ez a téma szinte mindenkit érint.

Ennyiért telefonálhat és netezhet

Szolgáltató

Havidíj

Telekom

4 550 – 22 530

Vodafone

3 990 – 9 990

Yettel

5 990 – 22 490

Digi

1 000 – 1500

(Az árakat a szolgáltatók oldaláról szereztük be, akkor érvényesek, ha nincs más előfizetésünk a vállalatnál.)

 

A szolgáltatók közül a legalacsonyabb árat egyértelműen a Digi biztosítja (a csomagokhoz 10 és 15 GB közötti adatforgalom jár), a másik három szolgáltató azonban

  • nagyobb lefedettséget;
  • és plusz szolgáltatásokat (pl. ingyenes streaming) is tud biztosítani az előfizetőknek.

A Telekomnál és a Yettelnél a legnagyobb a szórás. Akár több mint húszezer forintot is elkérhetnek előfizetésenként, ám ha elég az alacsonyabb adatforgalmat és a kevesebb percet tartalmazó csomag, akkor csak pár ezret kell fizetni havonta.

Az átlagárakat tekintve a legolcsóbb a Digi, legdrágábban pedig a Yettelnél és a Telekomnál fizethetünk elő. A Vodafone a középár-kategóriában helyezkedik el 6 990 forinttal.