Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kritikus gondolkodás és a problémamegoldás – ezen új kompetenciák elsajátítása kiemelten fontos lesz az elkövetkező években a Világgazdasági Fórum (WEF) legújabb felmérése szerint, amely rámutat: a digitalizáció és a munkafolyamatok automatizációjának terjedése miatt a munkavállalók rákényszerülnek az új készségek elsajátítására a versenyképes munkaerőpiaci státuszuk, egyáltalán a megélhetésük érdekében. 

Világgazdasági Fórum elemzői úgy kalkulálnak, hogy világszerte mintegy 85 millió munkakörnek leáldozhat az elkövetkező két évben, miközben 97 millió vadonatúj állás jöhet létre az automatizáció és a digitalizáció velejárójaként. A technológiai átalakulás tehát elkerülhetetlenül átalakítja a munkahelyeket, egyúttal viszont megoldókulcsot is ad a jövőhöz és az új álláshelyek kialakulása érdekében irányt mutat az új készségek elsajátításához. 

Megvannak az eszközeink arra, hogy példátlan számban képezzük át és fejlesszük az egyéneket. Olyan egyedi kompetencia térképeket hozzunk létre, amelyek a munkavállalókat a holnap munkahelyei felé irányítják, ahol boldogulhatnak

– hangsúlyozta Klaus Schwab professzor Világgazdasági Fórum alapító elnöke.

A szakmatszerzek.hu által idézett WEF jelentés felhívja a figyelmet: globálisan a munkavállalók legalább felének átképzésekre lesz szüksége, és új kompetenciákat kell elsajátítaniuk. Ezek közül – amelyekre érdemes lesz időt és energiát fordítani – fontos képesség lesz a jövőben például a

  • problémamegoldás, komplex módon is
  • analitikus gondolkodás és innováció
  • elemzőkészség és kritikai gondolkodás
  • érvelési készség, újszerű ötletek feltárása
  • kreativitás, kezdeményezőkészség, eredetiség
  • önmenedzsment
  • aktív tanulás és tanulási stratégia
  • stressztűrő képesség és ellenállóképesség
  • csapatmunka
  • vezetés és társadalmi befolyás
  • technológiai fejlesztés és alkalmazás
  • monitoring és minőségfejlesztés
  • programozás és technológiai design
A Future of Jobs (Munkahelyek jövője) című felmérés arra is kitér, hogy nagyjából mennyi időt vehet igénybe ezen képességek elsajátítása, illetve fejlesztése. Elöljáróban felidézik, hogy 2018 óta látványosan megnőtt, mára több mint 90 százalékos arányú a munkaadók igénye a megfelelő készségek meglétére a foglalkoztatásban, vagyis, az elvárás immáron alapvetőnek számít a munkaerőpiacon.

Megállapították: a munkavállalók 40 százalékának hat hónapos vagy annál rövidebb átképzésre lesz szüksége – ez az arány a fogyasztói iparban, valamint az egészségügyi és egészségügyi ágazatban dolgozók esetében magasabb. Ugyanakkor azoknak, akik a pénzügyi szolgáltatási területeken vagy az energiaágazatban dolgoznak, kevesebb idő is elegendő lehet a felzárkózásra. Mindössze egy-két hónap alatt elsajátíthatják az új, szükséges kompetenciákat a feltörekvő szakmát választók, például a kultúra, a tartalomírás, az értékesítés és a marketing területeken, míg két-három hónapba is beletelhet az átképzés a termékfejlesztés, a mesterséges intelligencia világában szükséges munkák ellátásához. Az informatikai és a mérnöki feladatkörökben pedig négy-hat hónapos határidőt vetítenek előre a Világgazdasági Fórum szakértői.

(Thurzó Katalin)