Olaszország, amely az Európai Unió Covid-járvány utáni helyreállítási alapjának legnagyobb kedvezményezettje a több mint 190 milliárd eurós juttatással, ezért megkülönböztetett figyelemmel kísérik annak felhasználását. Az ország tavaly év végén kérte a pénzeszközök harmadik részletének – 19 milliárd eurós uniós támogatás és kölcsön, amely 55 reform- és beruházási cél teljesítéséhez kötött – felszabadítását – számolt be róla a Politico.

A Bizottság egyszer már meghosszabbította az értékelési időszakot, március végéig, de ez még mindig nem volt elég a lezáráshoz. 

Róma és Brüsszel hétfőn megállapodott abban, hogy további egy hónappal, április végéig meghosszabbítják, hogy a fennmaradó vitás kérdéseket megoldják. Róma szerint ezek a következők:

  • az olasz kormány két sportstadion finanszírozására vonatkozó terve;
  • a kikötői koncessziók, amelyek időtartamát az uniós végrehajtó testület szeretné lerövidíteni;
  • valamint a távfűtési hálózatokba történő beruházások támogathatósága.

Megszépülhet a Fiorentina oldschool stadionja

A római kormány a Covid után az európai gazdaságok fellendítésére szánt pénz egy részét a Fiorentina 1930-as évekbeli futballstadionjának korszerűsítésére és egy új stadion építésére kívánja felhasználni Velence közelében.

A kormány további bizonyítékokkal fogja alátámasztani mindezen projektek támogathatóságát, különösen a velencei és a firenzei integrált várostervekben foglaltakét

– közölte Giorgia Meloni miniszterelnök hivatala hétfői közleményében.

Bár ez a vita szinte biztosan megoldódik, valószínűleg több front is megnyílik. Brüsszel attól tart, hogy az ambiciózus reform- és beruházási terv elakad és késedelmekbe ütközik, ahogyan ez már más országokkal is megtörtént.

„Brüsszelben és Rómában fel kell gyűrnünk az ingujjunkat, hogy ez a dolog működjön. Mi, olaszok nem vállalhatjuk a felelősséget az első európai szintű eurókötvények kudarcáért, mert az valóban katasztrófa lenne” – mondta Paolo Gentiloni európai gazdasági biztos egy milánói konferencián ebben a hónapban.

Firenzei stadionvita és velencei sporterdő

A firenzei futballstadion korszerűsítése Dario Nardella polgármester kedvenc projektje. Uniós és nemzeti forrásokból 95 millió eurót biztosított a Fiorentina otthonául szolgáló régi Artemio Franchi Stadion felújítására. Az 1930-as évek elején épült stadiont „jelentős nemzeti kulturális örökségnek” tekintik.

A Fiorentina stadionja Firenzében
A Fiorentina stadionja Firenzében
Kép: Getty Images / Gabriele Maltinti

„Az ötlet, hogy a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervből a kulturális jelentőségű közműépítésekre elkülönített európai forrásokat használjuk fel, lehetővé teszi számunkra, hogy ma korszerűsítsünk egy önkormányzati tulajdonában lévő eszközt, és ultramodern módon hozzáférhetővé tegyük a rajongók és a látogatók számára” – mondta a városvezető a pályázat decemberi elindításakor.

A Sporterdő néven ismert, kosárlabda-stadiont és sportarénát is magában foglaló velencei projekt egy új fejlesztés lenne Velence kikötőjétől 10 kilométerre, és új autópálya-kapcsolatot is igényelne, amely összekötné a várossal és a repülőtérrel. A projekt összköltsége több mint 300 millió euró, amelyből több mint 90 millió euró származna a behajtási alapokból.  

A Sporterdő a városrehabilitáció és a város élénkítésének motorja lesz Velencében és Veneto régióban. Az aréna és az új stadion megépítésével Velence a nagy nemzetközi vonzerővel bíró sportesemények házigazdájává válik

– mondta a projekt leleplezésekor Luigi Brugnaro, Velence polgármestere, aki egyben a helyi kosárlabdacsapat tulajdonosa is.

A Bizottság által felvetett kérdés az, hogy ezek a projektek támogathatók-e a helyreállítási terv költségvetési sora alatt, amelynek célja a nagy leromlott városi területek regenerálása, újjáélesztése és felértékelése.