A tavalyi történelmi aszályra, a háború okozta nehéz gazdasági helyzetre, valamint az energia- és az inputanyagárak soha nem látott emelkedésére tekintettel a kormány az állami tulajdonú vízlétesítményeken keresztül díjmentesen teszi elérhetővé az öntözővizethívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A díjmentesség kizárólag azokat a termelőket érinti, akik a mezőgazdasági művelés alatt álló területeiket felszíni vízből öntözik vízjogi üzemeltetési engedély, bejelentés, vagy rendkívüli öntözési célú vízhasználat keretében.

A NAK felidézte: az év elején a vízügyi ágazat elkészítette az idei mezőgazdasági vízszolgáltatás költség- és díjkalkulációját.

A magas energiaárak miatt a mezőgazdasági vízszolgáltatás költsége több mint 10 milliárd forintra becsülhető. A termelők által fizetendő vízszolgáltatási díjak is drasztikusan megemelkedtek, néhol a tízszeresére nőttek.

A tavalyi történelmi vízhiány az elmúlt 100 év legnagyobb, mintegy 1000 milliárd forintos aszálykárát okozta. Az energiaárak drasztikus növekedésével együtt ezért idén oly mértékben nőttek volna a vízszolgáltatási díjak, hogy szinte ellehetetlenült volna a jelenleg öntözött 100 ezer hektárnyi mezőgazdasági földterület vízellátása.

A kamara arra is emlékeztetett, hogy a mezőgazdasági vízszolgáltatási díj megfizetését 2014-ben az állam egyszer már teljeskörűen átvállalta, azonban az Európai Bizottság 2016-os döntése értelmében vissza kellett vezetni. Brüsszel kötelezi a tagállamokat a költségmegtérülés elvének érvényesítésére, valamint a hatékony víz-árpolitika fenntartására, ezekhez köti az uniós támogatások kifizetését.

A NAK és a MAGOSZ javaslatára azonban sikerült elérni azt, hogy fokozatosan legyen visszavezetve a mezőgazdasági vízszolgáltatási díj, valamint ne a teljes, hanem a részleges megtérülés elvét alkalmazza hazánk. Ennek értelmében 2021-től a mezőgazdasági vízhasználók, a termelők a változó díj 100 százalékát, az állandó díjnak viszont csak az 50 százalékát fizetik meg, de utóbbi másik felét az állam hosszú távon is átvállalta.