Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adatok szerint a magyarok 27 százaléka keres – a szűkös megélhetéshez sem elegendő – nettó 200 ezer forintnál kevesebbet, és a magyar háztartások kétharmada (67 százalék) csak kisebb-nagyobb nehézségek árán tudja finanszírozni a kiadásait.

Mindezek ellenére a magyarok a korábbinál nagyobb arányban mondják azt, hogy nem okoz nekik gondot a fűtésszámlák kifizetése vagy hogy minden második napon hús- és halat tegyenek a vacsoraasztalra.

A magyar lakosság 68 százalékának lesz annyi pénze a következő negyedévben, hogy melegen tartsa az otthonát.

A megkérdezettek közel harmada (28 százaléka) viszont azzal számol, hogy néha kihívást jelenthet a fűtésszámla kifizetése, további 5 százalék szerint pedig egyáltalán nem lesz annyi pénze, hogy kifűtse az otthonát.

A 60 év felettiek aggódnak a leginkább, hiszen a körükben az országos átlagnál 6 százalékponttal nagyobb azoknak az aránya, akik attól tartanak, hogy időről-időre képtelenek lesznek megfelelő hőmérsékleten tartani a lakóhelyüket.

Magyarországon száz százalékkal nőtt az eladott hőszivattyúk száma

Míg Európában 38 százalékkal, hazánkban ennél jóval nagyobb mértékben újították meg a fűtési rendszerüket a háztartások és a cégek.

A magyar háztartások több mint kétharmada nem számol bevételváltozással a következő negyedévben. 

A magyar háztartások több mint kétharmadának nem fog változni a havi bevétele, és alig ötödük kalkulál bevételcsökkenéssel a következő három hónapban. A megkérdezettek 9 százaléka kifejezetten úgy véli, hogy növekedni fog háztartásának bevétele az elkövetkezendő negyedévben.

A jövedelem terén a legnagyobb arányú optimizmus 30-39 éves korosztályban (16 százalék), illetve az érettségivel (14 százalék) vagy diplomával (13 százalék) rendelkezők körében fedezhető fel.

Összességében elmondható, hogy a magyarok optimistábbak ebben a dimenzióban 2022 novembere óta.

Már tartós tejre sem telik a magyaroknak, rászoktunk a turkálóra

Márciusban is masszívan visszaesett, több mint 13 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma. A brutális élelmiszerdrágulás meglátszik a termékeladásokon: csak a tartós cikkek forgalma közel kétszámjegyű visszaesést tett ki.

kutatás eredményei arról tanúskodnak, hogy a felnőtt lakosság 42 százalékának gondot okozna egy 100 ezer forintos kiadás kifizetése, de még meg tudná oldani saját erőből. A megkérdezettek közel harmada (29 százalék) viszont arról számolt be, hogy egy ilyen összegű kiadással már egyáltalán nem tudna megbirkózni.

A magyarok mindössze 25 százaléka mondhatja el magáról, hogy gond nélkül ki tudna fizetni 100 ezer forintot egy váratlanul keletkezett kiadásra.

A 60 év feletti korosztály 38 százaléka nem tudna saját erőből túllendülni egy ilyen kihíváson, de csökkent azoknak az aránya, akik nem tudnának kiadni vagy akiknek gondot okozna 100 ezer forint kifizetése egy halaszthatatlan költségre. 2022 novembere óta 5 százalékponttal nőtt azoknak a tábora, akik gond nélkül megoldanának egy ilyen helyzetet.