Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2024. január 1-től Oroszországban a minimálbér 18,5 százalékkal 19 200 rubelre emelkedik – közölte a Szövetségi Gyűléshez intézett beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök. 

A 10 százalékos emelési javaslata következtében a minimálbér a jelenlegi 16 200 rubelről 18,5 százalékkal 19 200 rubelre emelkedne. Anton Sziluanov, az orosz pénzügyminisztérium vezetője ezt drasztikus emelésnek nevezte, mely egy jelzés a vállalkozások számára arra, hogy csökkentsék a fekete foglalkoztatást, illetve emeljék az alkalmazottak fizetését – közölte az RBC hírportál.

A minimálbért 2022-ben kétszer, összesen csaknem 20 százalékkal emelték, de ugyanez az arány vonatkozott a létminimumra és a nem dolgozó nyugdíjasok nyugdíjára is.

"Továbbra is emelni fogjuk a minimálbért, mégpedig az inflációnál és a bérnövekedésnél magasabb ütemben. A tervezett emelésen felül további 10 százalékos emelést javaslok következő év január 1-jétől„ – mondta az elnök.

Egy decemberben hivatalosított ideiglenes eljárás szerint az oroszországi munkaképes korú lakosság növekedési üteme alapján számítják ki a minimálbért. Ezt tavaly ősszel vezették be a magas inflációs ráták és az Oroszországra nehezedő szankciós nyomás apropóján. Az eljárás segítségével lehetővé válik a 2023-24-es minimálbérmutatók nagy mértékű javítása is.