Számlagyár működtetésével 300 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek egy férfi és hat társa az ügyészség szerint, ezért vádat emeltek ellenük – idézte a Somogy Vármegyei Főügyészséget az MTI.

Az ötvenes éveiben járó férfi két hulladékfeldolgozó céget vezetett, amelyeknek 2018-as és 2019-es árbevétele után jelentősebb összegű áfafizetési kötelezettsége keletkezett.

A vádlott az adófizetés elkerülése érdekében társaival olyan számlázási láncolatot hozott létre, amelyben, tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégeket hoztak létre, hogy a haszonhúzó társaságoknak számlázzanak.

Fiktív cégekkel számláztak

A szerb állampolgárságú strómanok vezette cégeket székhelyszolgáltatóhoz jelentették be, gazdasági tevékenységhez szükséges gépeik, alkalmazottaik, bankszámlájukon cégműködésre utaló kiadások nem voltak, a vádlottak a számlák ellenértékét az átutalást követően rövid időn belül készpénzben felvették.

Az ügyben eljáró hatóságok a bűncselekmény felderítése után több százmillió forintos nagyságrendben vettek zár alá az elsőrendű vádlotthoz, illetve cégeihez köthető vagyontárgyakat.

Az ügyészség a Kaposvári Törvényszékre benyújtott vádiratában különösen nagy vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt hat ember ellen végrehajtandó börtönbüntetést, míg egy vádlottal szemben pénzbüntetést indítványozott.