Komoly áldozatvállalásra kényszerítették a munkavállalókat az elmúlt évek egymást érő válságai. A Covid-19 járvány és az orosz-ukrán háború okozta terheket a következő időszakban jelentősen enyhíteni kell. Ez azért is fontos, mert a következő időszakban olyan kihívásokra kell megfelelő választ találni, amelyekhez hasonlóra évtizedek óta nem volt példa – hangzott el a Munkástanácsok Országos Szövetségének kongresszusán. 

A munkavállaló nem eszköz a profittermeléshez, nem egy csereberélhető alkatrész, hanem partnere a vállalkozónak, és teljes személyiségével részt vesz a termék vagy a szolgáltatás előállításában. Ennek megfelelő elbánást és megbecsülést vár el jövedelmét és tágan értelmezett munkafeltételeit illetően.

– fogalmazott Palkovics Imre, a szakszervezeti konföderáció öt évre újraválasztott elnöke.

Emlékeztetett: a Covid-19 válság és az orosz-ukrán háború éveiben a magyar munkavállalók komoly áldozatokat hoztak az egyensúly helyreállítása érdekében. Ezeket a terheket következetes gazdaságpolitikával és a társadalmi konzultációk rendszerének erősítésével kell mérsékelni.

A szakszervezeti vezető arra emlékeztetett, hogy az elmúlt öt évben 15 ezer taggal bővült a 80 tagszervezetet összefogó érdekképviseleti szövetség, emiatt elengedhetetlenné vált a struktúra átalakítása, és az alapszabály átfogó módosítása és a fiatalítás.

A tagság szavazatai alapján a vezető tisztségviselők a következő ciklusban:

  • Szabó Imre Szilárd munkajogász, ügyvezető alelnök.
  • Kozma Zsolt alelnök, a fém- és gépipari ágazat vezetője felel a versenyszféráért.
  • Holecz Gábor alelnök, a vám- és pénzügyőröket tömörítő érdekképviselet elnöke pedig a közszféráért.

Szabó Imre Szilárd beszédében rámutatott,

a harmadik országbeli állampolgárok munkavállalásának szabályozása olyan komoly kihívások elé állíthatja a munkaerőpiacot, amelyhez hasonló kihívásokra már évtizedek óta nem volt példa.

Az ügyvezető alelnök szerint ezért nem halogatható tovább egy új, átfogó munkajogi koncepció kidolgozása. E folyamatban a Munkástanácsok örömmel vállalja a vezető szerepet a szakszervezetek részéről.