Bizonyított, hogy az egyedülállóság felárat jelent, de vajon tényleg 860 fonttal (370 ezer forinttal) többe kerül a szinglik élete havonta? Állítólag ennyivel több pénzbe kerül az egyedülállók létfenntartása az Egyesült Királyságban a Bloomberg szerint.

Az egyedülálló lét legnagyobb költsége a lakhatás, amely a havi 860 fontból 581 fontot (250 ezer forintot) tesz ki – azaz körülbelül kétharmadát –, és amelyet a Londonon kívüli Rightmove-on található bérelhető ingatlanok átlagára alapján számoltak ki.

Sarah Coles, a Hargreaves Lansdown vezető pénzügyi elemzője, aki az adatokat összeállította, azt mondja, hogy két embernek nem feltétlenül van szüksége több helyre, mint egynek, mivel mindkettőjüknek elég egy fürdőszoba, egy konyha és párok esetén egy közös hálószoba.

Nem kedvez az adórendszer az egyedülálló szülőknek

Ez a költség különösen megterhelő lehet az egyedülálló szülők számára, akiknek gondoskodniuk kell a gyermekszobáról is. 

Az adórendszer is szigorúbban bánik az egyedülállókkal, mivel egyes juttatásokat a háztartás, nem pedig az egyéni jövedelem alapján ítélik meg. Például az egyedülálló szülők elveszítik a gyermeknevelési támogatást, ha fizetésük meghaladja az 50 ezer fontot (21621000 forint) – míg két szülő párban évi 49 999 fontot is hazavihet, és megkaphatják a teljes összeget.

Hasonló történik a házassági adókedvezménnyel is, ahol a házaspárok átruházhatják egymásra a személyi juttatásuk egy részét, és ezzel évente akár 252 fontot (109000 forintot) is megtakaríthatnak.

Az együtt élő pároknak kevesebb önkormányzati adót kell fizetniük fejenként. Míg az egyedülálló lakosok kedvezménye 25 százalékot vesz el az adózási díjtételből, a házaspároknak elég 50 százalékot fizetni. Ezen kívül megoszthatják a tévé és internet költségét is, amelyet nem személyenként, hanem háztartásonként kell fizetni, és osztoznak az olyan előfizetéseken is, mint a Netflix vagy a Spotify.

Nem muszáj párban élni, hogy olcsóbb legyen az élet

A fenti költségek között az élelmiszer még nincs is benne, pedig az infláció miatt drasztikusan nőttek az árak.

A 2021-es brit népszámlálás szerint a 16-49 évesek körében az egyedül élők aránya 2011 óta 9,5 százalékról 8,5 százalékra csökkent, ami a Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint összefüggésben lehet azzal, hogy a fiatalabb korosztályok kevésbé képesek magukat eltartani. A közös lakásban élők számára további megtakarítással járnak a számlák és az önkormányzati adó.