Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovákia rendeletben tiltotta meg az Ukrajnából az országba érkező gabona feldolgozását és az ukrán gabonatermékek forgalmazását. A szigorú fellépésre azt követően került sor, hogy a szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal (ŠPVS) 1500 tonna Ukrajnából származó búzából vett mintát. 

A bevizsgált ukrán búza növényvédőszer-tartalma 1000 százalékkal haladta meg a Szlovákiában engedélyezett mértéket. A hatóságok szerint nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru,

ezért annak megsemmisítését rendelték el az illetékes szervek.

Szlovákia a súlyosan szennyezett ukrán gabonával kapcsolatos vizsgálatok eredményeiről és a bevezetett tilalomról tájékoztatja az Európai Unió tagállamait, emellett a visegrádi országok, valamint Bulgária és Románia mezőgazdasági minisztereivel a napokban külön is egyeztetnek.

Az Ukrajnából Európába érkező gabona óriási piaci károkat okoz az Európai Unió keleti tagállamaiban, így Magyarországon is. Lengyelország a közelmúltban megállapodott Ukrajnával arról, hogy átmenetileg leállítják a gabonaexportot.

Brüsszel hallani sem akar az ukrán gabonaexport korlátozásáról

Magyarország és a többi kelet-európai ország levélben kérte Ursula von der Leyent, hogy ne hosszabbítsa meg a ukrán termékek exportjának elősegítésére átmenetileg bevezetett vám- és kvótamentességet. Az Európai Bizottság ugyanakkor világossá tette: legalább egy évig még fenntartják az Ukrajna kivitelét segítő vám- és kvótamentességet. Bővebben>>>