Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minél kevesebb időt töltsenek otthon, ezt tanácsolja a fiataloknak Scott Galloway, a New York Egyetem üzleti iskolájának, a NYU Stern School of Businessnek a marketingprofesszora.

„Soha nem szabad otthon lenni, mindig ezt mondom a fiataloknak. Otthon elegendő hét óra alvás, és ennyi. Az otthon töltött idő fordítottan arányos a szakmai és romantikus sikerekkel. Ki kell mozdulni otthonról” – mondta a Business Insider szerint a The Wall Steet Journal rendezvényén.

Meg lehet szerezni mindent, csak éppen nem egyszerre. És persze, mindannyian ismerünk egy olyan srácot vagy lányt, aki jó kapcsolatot ápol a szüleivel, elképesztő formában van, ételblogot vezet, időt áldoz az ASPCA állatvédő szervezetre, hétvégente pedig DJ-zik, de tegyük fel, hogy ti nem ilyen srácok és lányok vagytok. Ha a felső 10 százalékba szeretnél tartozni, pláne ha a felső 1 százalékba, akkor kapd össze magad! Én két évtizeden át mást sem csináltam, csak dolgoztam

jelentette ki.

A home office a legaljasabb karriergyilkos?

Scott Galloway több alkalommal is igyekezett már felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy a távmunka jócskán megtépázza előrelépési lehetőségeiket. Azzal ugyanis, hogy otthonról dolgoznak, megfosztják magukat a kapcsolathálózatuk megfelelő felépítésének lehetőségétől.

„Mielőtt kutyákat és házastársakat gyűjtenétek magatok mellé, menjetek be az irodába, szerezzetek mentorokat, barátokat” – javasolta korábban a Z generáció tagjainak a CNN-nek adott interjújában is.

Hozzátette, hogy az általános tendencia azt mutatja, rendszerint azokat léptetik elő, akik a legjobb kapcsolatokat alakították ki kollégáikkal a munkahelyükön.

Musk is a home office esküdt ellensége

Véleményével nincs egyedül a profeszor, a Twitter és a Tesla tulajdonosa, Elon Musk szintén több alkalommal felszólalt már a pandémia során széles körben elterjedtté vált távmunka ellen.

A milliárdos a közelmúltban is kijelentette, az embereknek

„le kell szállniuk az istenverte magas lóról az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban”.

Kijelentette, morálisan helytelen elvárni a munkavállalóknak, otthonról végezhessék a munkájukat, mikor a gyárakban dolgozóknak vagy éppen az élelmiszereket megtermelőknek erre egyáltalán nincs lehetőségük.

Elon Musk hozzátette, azt nem várja el a beosztottjaitól, hogy annyit dolgozzanak, mint ő, elég ha heti 40 órát bent töltenek a cégnél. Saját bevallása szerint ugyanis ő rengeteget dolgozik, a Twitter átvételekor például sokszor aludt bent a vállalatnál. „Szinte mindig dolgozom, csak elvétve nem” – mondta.

Egy tavaly novemberben elküldött, kiszivárgott e-mail azonban nem éppen arra utal, hogy tényleg csak 40 óra irodai munkavégzést várna el munkavállalóitól a milliárdos. Sajtóinformációk szerint a belső levélben Elon Musk azt írta az alkalmazottaknak, „extrém keménységre lesz szükség” részükről, „éjszakába nyúló intenzív munkavégzéssel és kivételes teljesítménnyel”. Igaz, ezt kevéssel a cég október végi felvásárlását követően írta, és ideiglenes elvárások is lehettek.

A pályakezdőknél valóban visszaüthet

A koronavírus alatt kényszerből bevezetett home office végül velünk ragadt. Több nagy cég – például az Amazon, a Disney és a Starbucks – is megpróbálta visszaterelni az irodába munkavállalóit, kiderült azonban, hogy sokan akár a fizetésükből is hajlandóak engedni, ha cserébe dolgozhatnak legalább részben otthonról.

Egy március végén publikált tanulmány készítői azonban arra a konklúzióra jutottak, hogy a senior mérnökök esetében hatékonyan működött a felmérés ideje alatt a home office, jobban és többet tudtak dolgozni otthonról, mint az irodából.

A junior kollégák helyzetét és fejlődését viszont jelentős mértékben hátráltatta, hogy nem kaptak annyi visszajelzést az elvégzett munkájukkal kapcsolatban távmunkában, mint az irodában.