fenntarthatóság a jelen kihívása, ezért azonnali beavatkozásra és cselekvésre van szükség – mondta Ifj. Chikán Attila, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható fejlődésért (BCSDH) elnöke a „Természet nélkül nincs üzlet” című üzleti reggeli és fórum megnyitóján a Postapalotában.

Természeti erőforrásainkat folyamatosan éljük fel és veszítjük el. A kormányok és a vállalkozások által a világgazdaság 70 százalékát lefedő nettó zéró célok elérhetetlenek anélkül, hogy még ebben az évtizedben véget ne vessünk az erdőirtásoknak, és meg ne állítsuk a tengeri élővilág pusztulását, amelyek ma a globális szén-dioxid 30 százalékát nyelik el

– mutatott rá Diane Holdorf, az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) ügyvezető-alelnöke előadásában.

BCSDH
Kép: BCSDH

Az alelnök felhívta a figyelmet, hogy először fel kell ismerni a problémát és csak utána lehet elkezdeni dolgozni a változáson, prioritizálni kell a feladatokat.

Az első lépés a cégvezetők részéről annak kell lennie, hogy meghatározzák azt, hogyan lehetne a természetvédelmi cselekvéseket felhasználni klímacéljaink eléréséhez. Tehát fel kell tenni a kérdést, hogy mit tud tenni az ő vállalata?

Világunk egyre sürgetőbb kihívásai:

  • klímavészhelyzet,
  • biodiverzitás gyors hanyatlása,
  • a drámaian növekvő társadalmi egyenlőtlenségek,
  • és a vállalati teljesítmény csak gazdasági szempontok szerinti értékelése.

Nincs több idő

Ezen a négy területen a legmagasabb szintű elköteleződés mellett azonnali cselekvésre és rendszerszintű változásra van szükség – hangsúlyozták az előadók.

Minden vállalkozás a természetre épül, lehetőségeket kínálva a természet-alapú megoldásokba való befektetésre, amelyek előmozdítják azt a rendszerszintű változást, amire szükségünk van

– emelte ki Diane Holdorf, aki az üzleti világot képviselte az ENSZ által kezdeményezett biodiverzitással foglalkozó COP15-ön, ahol egy fontos nemzetközi egyezmény született a biodiverzitás megőrzése érdekében.

Sipos Katalin, a WWF magyarországi igazgatója, a hazai helyzetet összegezve a lehetséges megoldásokról is beszélt.

  • Szerinte olyan megoldást kell választani, ami egyszerre megújuló és környezetbarát, és közben megfelel a biodiverzitás követelményeinek is.
  • „Az emberiség elképesztő technológiai fejlődése miatt napjainkra hozzászoktunk, hogy műszaki megoldást keresünk szinte mindenre. De a hi-tech időnként nem a legbölcsebb választás – a fenntarthatósági átmenethez kulturális és értékrendi változásokra, valamint alacsony kibocsátású, low-tech megoldásokra is szükségünk van. Egyes környezeti problémákra pedig a legegyszerűbb és legősibb megoldás a legjobb: a természet mint eszköz.”
Kép: BCSDH

A természet létfontosságú az egészséges emberiség, üzleti élet és bolygó megteremtéséhez. A klíma, a biodiverzitás és a víz ugyanannak a rendszernek a részei, szorosan összekapcsolódnak, és egyiket sem lehet a többitől függetleníteni, egymással folyamatos kölcsönhatásban vannak.

Vadovics Edina, a GreenDependent Intézet szakmai vezetője szerint a következő évtizedekről döntünk ma. Úgy véli, hogy a kötelezőre nem várhatunk, mert az nem lesz elég. A cégeket pedig kiemelten fontos szerepelőknek tartja.

Az előadásokat követő zártkörű fórum keretében vállalatvezetők, vállalati-, tudományos és civil szakértők egyeztettek a biodiverzitás, a víz és a klímaadaptáció aktuális helyzetéről és kihívásairól, valamint feltártak számos üzleti gyakorlatot és megoldást is.