Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BL-meccsek megvásárlásához kapcsolódó üzleti modell a streamingre van kitalálva – mondta a Forbesnak adott interjúban az RTL vezérigazgatója. Vidus Gabriella szerint egyre elterjedtebb, hogy a prémiumsportjogokat a streamingen kamatoztatják a szolgáltatók.

Így van ez Ausztriában, Hollandiában, de Amerikában is a Paramount + adja a BL-t. Az üzleti modell az RTL+-ra van kitalálva, ez nem titok.

– tette hozzá.

Ön szerint is befellegzett a televíziózásnak?

A statisztikák szerint leágazóban van a tévéelőfizetések iránti kereslet, míg a streamingre egyre nagyobb igény van. → Bővebben

Az interjú azután készült, hogy kiderült, az RTL vitte el a labdarúgó Bajnokok Ligája közvetítési jogait a közmédia elől, így közel egy évtized után nem az M4-re fognak kapcsolni a focirajongók a keddi és a szerdai játéknapokon.

Amellett, hogy az RTL-é lett a legdrágább (A típusú), 36 meccset tartalmazó közvetítési csomagot, az olcsóbb, 167 meccset tartalmazó verzió a SportTV-nél maradt.

Media1.hu által megkérdezett iparági szakértők biztosak benne, hogy az MTVA helyett ezúttal az RTL lett a befutó, nem kis borsot törve ezáltal az állami televízió orra alá. A megkérdezett szakértők szerint az RTL ezzel nagyon jelentős pénzügyi kockázatot vállal magára, és közel sem biztos az üzlet megtérülése.

A kereskedelmi csatorna annyit fizetett a jogokért, hogy azt nem lehet kitermelni csak tévés közvetítésekkel.

  • „Van benne lineáris közvetítés is, de azt még nem fogjuk elárulni, hogy mennyi” – mondta az RTL-vezér. Az összecsapások többsége azonban csak online lesz nézhető.
  • „A BL-jogok az elmúlt 25 évben megfordultak a kereskedelmi tévéknél is, és voltak időszakok, amikor ezt ki lehetett termelni a lineáris tévézés két lábából, a reklámból és a disztribúcióból. Eljött az a kor, amikor a streamingbevételek fognak ehhez hozzájárulni” – húzta alá.
  • A vállalatnál azt látják, a magyar lakosságban igenis van még kellő tartalék ahhoz, hogy előfizetést vásároljon, tökéletesen látszik, hogy Magyarországon van erre igény.
Az RTL+ előfizetés egyébként 1 990 forintba kerül havonta. Az alkalmazást pedig már nemcsak számítógépen, tableten érhetjük el, hanem a Vodafone set-top-boxokon egy gombnyomással megnyithatjuk.

Nem kerül több adóforintba a BL

A M4-es közvetítés sem volt ingyenes, annak ellenére, hogy a közleményben ezt állítják, nem volt ingyenes, hiszen a tavalyi évben több mint 3 milliárd forintot költött a BL-jogokra az MTVA a 130 milliárdos költségkeretből. Mindez azt jelenti, hogy az összes magyar állampolgárnak 4-500 forintot kellett erre költenie. Viszont, ami az összeg nagyságánál is fontosabb, mindenkinek ki kellett fizetnie ezt az összeget, azoknak is, akik nem néztek a meccsekből egy percet sem. → Részletek