Túl későn kapcsolt a május elsejei hosszú hétvége kapcsán, és már nem jött össze egy rapid külföldi pihenés? Ne csüggedjen, nem kell már sokat várni a következő hosszú hétvégéig, és most még bőven van idő az utazással kapcsolatos foglalások intézésére.

Először is azt kell eldönteni, milyen járművel utazna legszívesebben, az autó mellett a repülőgép a legkézenfekvőbb választás, de érdemes kikacsintani a vonatos lehetőségekre is. Amennyiben nem tervezik megtoldani egy-két nappal a hosszú hétvégét, utóbbi opcióval inkább csak közelebbi úti célok esetén van értelme számolni, hogy ne vonaton zötyögéssel teljen el a pihenés oroszlánrésze. Kivéve ha bevetünk egy trükköt – erre később még visszatérünk.

Ha repülünk

Amennyiben a repülős utazásra esik a pihenni vágyó magyar turista választása, jelen állás szerint három országba is relatíve olcsón kihozható a repjegy:

  • Olaszországba,
  • Svédországba és
  • Görögországba.

Ha pedig egy kicsivel több pénzt is rá tudunk szánni az utazásra, bekerülhet a képbe Hollandia, Dánia vagy éppen az Egyesült Királyság is. Fontos azonban, hogy utóbbi esetében 2021. október 1. óta – a brexit miatt – útlevéllel kell igazolniuk magukat az Európai Unió állampolgárainak, a személyazonosító igazolványokat ettől az időponttól már nem fogadják el.

Mivel mindössze egy hosszú hétvégéről beszélünk, minden esetben egy hátizsákos megoldással számoltunk személyenként, feladott poggyász nélkül.

Olaszországban Catania felé érdemes például kacsingatni: a Wizz Air egy basic ajánlattal 15 190 forintból elvisz minket a szicíliai városba. Visszafelé pedig hétfőn a Ryanair indít járatot – ha a hátizsák elfér az ülés alatt, ez 85,55 euróból (32 193 forintból) van meg.

Kép: Wizz Air
Kép: Ryanair

Rimini is izgalmas és nem túlságosan drága úti cél lehet, a Ryanairrel lehet utazni oda és vissza is – kisebb táskás megoldással, extra igények nélkül már – 38 095 forintért.

Svédországban a főváros, Stockholm lehet a legegyértelműbb választás, a Ryanairnél most még foglalható (bár csak rettentő korlátozott számban) oda és vissza is jegy, 32 619 forintért. Ebben az esetben az egyetlen kompromisszum, hogy szombaton az esti órákban, 21:30-kor száll le Stockholmban a légitársaság gépe, hétfőn pedig már 7:20-kor elindul Budapest felé.

Az extrán lerövidült pihenés ellenszere lehet, ha már pénteken elindulunk: szabadság kivétele nélkül opció lehet a Ryanair 22:15-ös járata, amely éjszaka érkezik ugyan meg a svéd fővárosba, de cserébe nyerünk egy teljes szombati napot a városnézésre. Ez a jegy 22 063 forintért elérhető, de fontos olyan szálláshellyel kiegészíteni, ahol garantáltan tudnak vendéget fogadni éjszaka is. Ha pedig egy szabadnappal meg tudjuk toldani a pihenést, a Wizz Air 13:00-kor is indít stockholmi járatot Budapestről, basic csomagban 18 990 forintért. A visszaút pedig 269,05 svéd korona (8927 forint) a Ryanairrel.

Viszonylag olcsón kihozhatunk egy utazást a hosszú hétvége alatt Görögország második legnagyobb városába, Szalonikibe, és megnézhetjük az legforgalmasabb kikötőjét. A Skyscanner szerint ehhez oda-vissza 42 ezer forint alatt lehet egy főre repjegyet foglalni.

Kép: Skyscanner

Ha vonatozunk

Praktikus megoldás lehet a repülő és az autó kiváltására a vonat, különösen akkor, ha környéki ország az úti cél. Az pedig extra érvként szólhat mellette, hogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environment Agency, EEA) adatai szerint a légi személyszállítás széndioxid-kibocsátása átlagosan 160 gramm utaskilométerenként, míg a vasúti személyszállítás esetében ez mindössze 33 gramm. Az ING pedig elemzésében rámutatott, hogy egyes becslések szerint a vasúti közlekedés 12-szer energiatakarékosabb a léginél.

Amint azt az ábra is mutatja, Grazba például akár már nyolcezer forintból is kijuthatunk:

Kép: mavcsoport.hu

De elérhető Prága is 9500 forintból, a visszafelé út pedig 15 580 forintból oldható meg, ezért cserébe pedig szombaton 15:35-től egészen hétfő 15:24-ig sétálhatunk a Károly-hídon, ücsöröghetünk a folyóparton vagy éppen kóstolgathatjuk a cseh söröket. Az egyetlen lehetséges hátulütő, hogy hétfőn így 22:28-ra fut be a vonat Budapestre, ezzel kell számolni a keddi munkanapot illetően.

Ha kicsit távolabb szeretnénk eljutni vonattal, bevethetjük azt a trükköt is, hogy éjszaka utazunk, fekvőhelyet foglalva. Krakkó felé például május 26-án, pénteken indul egy vonat, amely 5:44-re fut be a célállomásra, a valamelyest több mint tízórás út jelentős részét pedig átaludhatjuk. Hogy mindezt mennyi pénzért tesszük, az igényeinktől függ:

Kép: mavcsoport.hu