Öt pontban foglalta össze a magyar bankrendszer stabilitásáról szóló tényeket Varga Mihály. A pénzügyminiszter Facebook-bejegyzésében kiemelte, hogy a magyar bankrendszer

  1. az európai tőkemegfelelési mutatót kétszeresen túlteljesíti;
  2. jövedelmezősége másfélszerese az Európai Unió átlagának;
  3. nemteljesítő portfóliója a háborús válság ellenére is alacsony, 3,4 százalékos;
  4. finanszírozása stabil, a hitel/betét mutatója kedvezőbb az uniós átlagnál;
  5. jelentős tartalékokkal rendelkezik, likviditásfedezeti rátája közel kétszerese a szabályozói minimumnak.


A magyar bankrendszer tehát a romló nemzetközi környezetben is erős és működőképes, ezt a hitelminősítők is megerősítették a legutóbbi értékeléseikben
– összegezte a pénzügyminiszter.

Bankpánik Amerikában és Európában

A 2008-as bankválság réme világszerte végigsöpört azt követően, hogy múlt héten megrendült a főleg startup vállalkozásokot finanszírozó, így meglehetősen nagy kockázatot vállaló kaliforniai Silicon Valley Bank (SVB). A befektetők aggodalmát tovább fokozta, hogy az Egyesült Államok egy másik pénzintézete, a Signature Bank is bajba került. 

Az amerikai bankbedőlés szerdán megrengette a svájci Credit Suisse nagybankot is, amely ugyan svájci székhelyű, de egyik legnagyobb részvényese a Szaúdi Nemzeti Bank. A bank az elmúlt években botrányokban volt érintett, így nem csoda, hogy a bizalom most megrendült vele szemben, a betétesek és a részvényesek menekülni kezdtek. A zűrzavar hatására a svájci jegybak a segítségnyújtás mellett döntött. Egyelőre úgy tűnik, a kontinenseken átívelő bankpánik elült.

A hazai bankrendszer stabilitása nem is volt kérdéses

Az amerikai és a svájci bankszektort érintő pánik nincs közvetlen hatással a magyarországi bankpiacra – közölte korábban a Napi.hu-val a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Kiemelték:

A hazai hitelintézetek egészséges hitelezési és mérlegadatokkal rendelkeznek, működési mutatóik pedig még a 2008. évi válságidőszakkal összehasonlítva is megbízhatóbb képet mutatnak. Emlékezetes az is, hogy a hazai bankpiac szereplői a közelmúlt újabb krízisei, így a pandémia hulláma, illetve az orosz-ukrán háború kitörése időszakában is folyamatosan, megbízhatóan szolgálták és szolgálják ki lakossági és vállalati ügyfeleik igényeit.

A magyar bankszektor stabilitását jelző mutatói közül a konszolidált tőkemegfelelési mutató mintegy másfélszerese a 15 évvel ezelőttinek és a jegybank felügyelete alá tartozó intézmények az előírt tőkekövetelmény-szint felett még további mintegy 1500 milliárd forintot meghaladó szabad tőkével rendelkeznek, tértek ki rá. A likviditási tartalék pedig bőségesen az előírt szint feletti volumenű és mértéke hosszabb ideje érdemben nem változott.

Kitértek rá, az MNB folyamatos felügyeléssel, éves ütemterve alapján megszabott, illetve egyéb vizsgálatokkal folyamatosan ellenőrzi a hazai hitelintézetek megbízható működését.