Ontario államban, Kanadában építi fel első Európán kívüli akkumulátorgyárát a Volkswagen. Az üzem a tervek szerint 2027-ben kezdi meg a termelést. Ez lesz a legnagyobb autóipari beruházás Kanada történelmében – olvasható az Autopro.hu összefoglalójában.

Thomas Schmall, a Volkswagen technológiai igazgatója hivatalosan is megerősítette azt a hónapokkal korábban kiszivárgott értesülést, hogy a vállalat Kanadában indítja Európán kívüli óriás beruházását és Ontario államban, St. Thomas városában – a Detroit folyó partján – építi fel észak-amerikai akkumulátorgyárát.

A technológiai igazgató ugyanakkor cáfolta azokat a híreket, hogy a vállalat az Európába tervezett akkumulátorcella-gyárak egy részét, köztük a Magyarországon tervezett beruházást az Egyesült Államokba telepítheti.

Az üzemnek köszönhetően a Volkswagen Észak-Amerikában készülő autóiba olyan akkumulátorok kerülhetnek majd, amik szintén a kontinensen készülnek, ezáltal megfelelnek majd az Egyesült Államok szigorú támogatási követelményeinek.

A kanadai gyár látja majd el 2027-es átadása után a Volkswagen már meglévő chattanoogai elektromosautó-gyárát, valamint az almárka Scout dél-karolinai új üzemét. Emellett az évtized második felében a két mexikói üzemet is elektromossá alakítják át, vélhetően oda is Kanadából mennek majd az akkuk.

A most bejelentett kanadai üzem kapacitásáról, illetve a beruházás méretéről nem adott tájékoztatást a Volkswagen, de a kanadai innovációs miniszter, Francois-Philippe Champagne az ország legnagyobb autóipari beruházásának nevezte azt.