„Soha nem volt még olyan fontos, mint az idén, hogy az emberek világszerte kiálljanak az éghajlatvédelem mellett, és megmutassák: sürgősen szükség van az őszinte és gyors cselekvésre" – mondta Luisa Neubauer német éghajlatvédelmi aktivista.

A Karl Nehammer osztrák kancellárhoz hasonló kormányfők kudarca az éghajlat-politikában minden okot megad a nemzetközi tiltakozásra

– tette hozzá az FFF ausztriai ága.

4GameChangers Fesztivál során az osztrák klímaaktivisták azt állították, hogy Nehammer kudarcot vallott, és nem végzi a munkáját. Bár a kancellár ambiciózus klímacélokat tűzött ki, évente milliárdokat költenek az éghajlatot károsító támogatásokra – állította Paula Dorten klímaaktivista.

Ausztria klímapolitikája a szükséges minimumot sem éri el

– vélekedett Dorten.

Az emberek világszerte tapasztalják, hogy a franciaországi aszályok, az olaszországi árvizek vagy a mianmari viharok hogyan teszik tönkre a megélhetésüket - magyarázta Luisa Neubauer.

Ahelyett, hogy vészhelyzeti üzemmódra váltottak volna, a politika és az üzleti élet mást talált ki: a zöldre mosást

– fűzte hozzá.

Neubauer szerint a valódi zöld projektek helyett „zöld meséket" hallunk, amivel az a probléma, hogy a klímaügyi beszédek és a zöld szavak hamis biztonságérzetbe ringatják az embereket. Bírálta Olaf Scholz német kancellárt is, aki szerinte „zöld szavakat használ, de fosszilisan cselekszik".

 A Fridays for Future korábban többször szervezett globális klímatüntetést. Március 3-án a szervezet szerint több mint 220 000 ember vonult utcára Németországban.

Greenpeace: Klímagyilkos metán szivárog a hazai hálózatból

A Greenpeace megvizsgált több hazai gáztárolót és egyéb földgáz-létesítményt abból a szempontból, hogy ezekre mennyire jellemző a földgáz szivárgása. A földgázt döntően alkotó metán húsz éves időtávon mintegy nyolcvanszor súlyosabb felmelegítő hatással bír a szén-dioxidnál. Bővebben >>>