Van esély a közigazgatási informatika megújulására

Girnt (admin) József, 2010. november 23. kedd, 23:00
Fotó:

Mintegy hétszáz résztvevővel - közigazgatásban dolgozó szakemberek, a kormányzat, az IKT-iparág és a civil szektor képviselői - zajlott le az első Informatika a Társadalomért Konferencia november 11-12-én Balatonfüreden. A szervezők, az Informatika a Társadalomért Egyesület és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége szerint érdemi párbeszéd kezdődött meg a közigazgatás döntéshozói, az IKT-vállalkozások és a civil szervezetek között annak érdekében, hogy hatékony, a valós társadalmi érdekeket kiszolgáló informatikai megoldások szülessenek a jövőben. Erre minden eddiginél jobb az esély, hiszen a kormányzat elkötelezettsége nagy, az infokommunikáció irányítását nem szövik át pártkoalíciós feszültségek, és a civil, a közigazgatási és a vállalati szektor képviselői hajlandók megérteni és méltányolni egymás szempontjait - jelentette ki a Napi Gazdaságnak a konferencia egyik házigazdája, Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke. Hozzátette, a konferencia megrendezésével az volt a céljuk, hogy a közigazgatás döntéshozói és az IKT-szektor képviselői megvitathassák azokat a kérdéseket, amelyek a jövőbeni közös munkáik alapját képezik, és ezzel hatékonyabb, a társadalom érdekeit messzemenőkig szolgáló informatikai fejlesztések valósuljanak meg. Az egyesület az idei konferenciát hagyományteremtő szándékkal hirdette meg, s minden év novemberében tervezi megrendezni - közölte lapunkkal Soltész.


A konferenciát Varga Mihály, a miniszterelnökséget vezető államtitkár nyitotta meg, aki a magyar gazdaság állapotáról tartott összefoglalója után kijelentette, a következő évtizednek az egyensúly és növekedés együttes jelenlétéről kell szólnia, és a jövő évi költségvetés kiemelt prioritásai közé tartozik a gazdaságfejlesztés, az üzleti környezet javítása. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a közigazgatási informatika megújításának szükségességéről beszélt, amelyet a párhuzamosságok felszámolásával kell kezdeni. A miniszter kiemelte, hogy megkezdik huszonhárom nevesített adatbázis konszolidációját is, hogy a jövőben egységes közigazgatási mechanizmusban működtethessék ezeket.


Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára elmondta, hogy a Digitális Magyarország Program vitairatához mintegy száz szervezet és szakmai szereplő észrevétele érkezett be. Az államtitkár kiemelte a hálózatok konszolidációjának szükségességét, melyet a Kopint-Datorg Zrt. és a létrehozás előtt álló Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség valósít majd meg. Nyitrai elmondta, az EKOP-ból 53, az ÁROP-ból pedig 19 milliárd forintnyi pályázati pénzt fordítanak az elektronikus közigazgatás és az állam megreformálására.


Hende Csaba honvédelmi miniszter előadásában elhangzott, hogy az információbiztonság a nemzetbiztonság meghatározó tényezője, ezért a nemzeti stratégiák, NATO- és EU-dokumentumok különös hangsúlyt helyeznek az információs fenyegetések elleni védelemre, a kritikus infrastruktúrák megóvására. A technológia rohamos fejlődésének korában új feladat a korszerű, biztonságos informatikai infrastruktúra kialakítása és a kormányzati információs rendszerek védelme. A kétnapos konferencián több előadás és kerekasztal-beszélgetés is tárgyalta a közigazgatás megújulását, a konklúzió minden esetben azonos volt: a költséghatékony, rugalmas és ügyfélbarát közigazgatásban az infokommunikációs megoldásoknak meghatározó szerepük van.

HOZZÁSZÓLÁSOK