Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB-székház felújítása nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A jegybak a munkák alatt is zavartalanul ellátja feladatait, a Szabadság téri épület teljes állománya az átmeneti időszakban a Krisztina körút 55. szám alatti irodaházban folytatja munkáját - adta hírül az MNB.

"A műemléki épület teljes külső és belső felújításának költsége 54 milliárd forint, amelyet a jegybank az évek óta nyereséges gazdálkodásából fedez. A munkálatok az önálló magyar jegybank 1924. június 24-i alapításának centenáriumához igazodva és Popovics Sándor első MNB-elnök munkássága előtt tisztelegve a Raw Development Kft.-vel kötött generálkivitelezői szerződés értelmében 2024-ben fejeződnek be" - olvasható a jegybanki közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank 1924-ben jött létre, stabilitást hozva az első világháborút követő gazdasági helyzetben. Az MNB-székház épülete eredetileg az Osztrák-Magyar Bank budapesti fiókintézeteinek székházaként épült 1902 és 1905 között, Alpár Ignác tervei alapján, eklektikus, neobarokk stílusban. A Szabadság téri épület a jegybank megalakulása óta, immár közel száz éve megszakítás nélkül az MNB székházaként tölti be funkcióját.

Belső udvar, látványterv
Belső udvar, látványterv
Kép: MNB

Visszaállítják az egyedi szépségű műemlék épület eredeti pompáját

"Az MNB vezetése úgy határozott, hogy az épület tarthatatlan műszaki állapota okán elkerülhetetlenné vált épületfelújítást egy átfogó műemlék-rekonstrukció keretei között valósítja meg két vezérelv mentén: egyfelől helyreállítja az épületen a II. világháborút követően eszközölt átalakítások által okozott építő- és képzőművészeti károkat, visszaadva így a világviszonylatban is egyedi szépségű műemlék épület eredeti pompáját, másfelől pedig az MNB Zöld Programjával összhangban egy olyan korszerű, energiatakarékos irodaépületet alakít ki, amellyel a jegybank nem csak az ikonikus épület hosszútávú felhasználását biztosítja, hanem a kor kihívásainak megfelelően karbonlábnyomát is csökkenti" - olvasható a közleményben.