Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése szeptemberben - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - igen jelentősen javult az előző hónaphoz képest. Hasonlóan kedvező értékelés tizenhat évvel ezelőtt fordult elő utoljára - írja a GKI. A nyers adatok is pozitív elmozdulásra utalnak augusztushoz képest.

Szeptemberben a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 31 és 10 százalék volt, szemben az egy hónappal ezelőtti 27 és 15, és az egy évvel korábbi 22 és 23 százalékkal. A termelési helyzet megítélése mindkét építmény-főcsoport esetében javult. Az 50 fő alatt foglalkoztató cégek most is kevésbé elégedettek, mint a nagyobb vállalkozások.

Forrás: GKI
Kép: Építőipari bizalmi index 2014 szeptember

A rendelésállományok összesített értékelése szeptemberben - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - nem változott az előző hónaphoz képest. A nyers - azaz szezonálisan nem kiigazított - adatok is változatlan helyzetre utalnak: szeptemberben és augusztusban a válaszadó vállalkozások 20 százaléka magas, míg 25 százalékuk alacsony rendelésállományról számolt be. A mélyépítő cégek helyzete továbbra is jobb, mint a magasépítőké. 2013 szeptemberében ugyanez a két arány rendre 14 illetve 44 százalék volt.

Szezonálisan kiigazított adatok alapján, szeptemberben hibahatáron belül romlottak a foglalkoztatási várakozások az előző hónaphoz képest. A nyers adatok is a korábbinál némileg kedvezőtlenebb kilátásokra utalnak.

A nagy cégek inkább bővítenék

Szeptemberben a cégek 13 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 16 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Augusztusban ugyanez a két arány éppen fordított volt. A magas- és mélyépítők között ebben a hónapban sem alakult ki érdemi különbség. A közepes és nagyvállalatok körében a létszám bővítését tervezők vannak többségben, míg az 50 fő alatti cégek esetében a leépítést tervezők aránya kissé meghaladja a felvételt fontolgatókét. Egy éve a foglalkoztatási tervek a mostaninál csak kissé voltak derűlátóbbak: 2013 szeptemberében a létszám bővítésére és csökkentésére a válaszadó cégek 8 illetve 14 százaléka számított.

Szeptemberben az áremelést tervezők kerültek némi többségbe az árcsökkenésre számítókkal szemben, ám a vállalatok nagy többsége, 87 százaléka,  most is stabil árakra számít. A következő három hónapban a termelői árak emelését a cégek 9 százaléka, csökkentését 3 százaléka tervezi. Egy hónapja ugyanez a két arány 5 és 9, egy éve 11 és 12 százalék volt.

A termelés bővítését akadályozó tényezők közül a kereslet hiánya és a vevők fizetési késedelmei holt versenyben állnak az első helyen, szorosan a nyomukban a bizonytalan gazdákodási környezettel. Számottevően javult az előző hónaphoz képest a magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése. Szeptemberben a válaszadók 23 százaléka számított javulásra és 11 százalékuk romlásra, augusztusban ugyanez a két arány rendre 16 és 14 százalék volt.