2,5 milliós ingyenpénz lakásfelújításra bárkinek? - Itt az igazság

Közösségi oldalakon és egyes hírportálokon jelent meg az az álhír, hogy a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) április 16-tól Hazai Hatékonyság 2.0 elnevezéssel, 2,5 millió forintos vissza nem térítendő és alanyi jogon járó lakásfelújítási támogatást nyújt magyar állampolgároknak a helyi önkormányzatokon keresztül. A hírt az intézet és több helyhatóság is cáfolta.
K. Kiss Gergely, 2018. április 19. csütörtök, 09:27
Fotó: Stocksnap

Hetek óta terjed az interneten egy sokakat megtévesztő álhír, mely szerint 2,5 millió forintos támogatás igényelhető lakásfelújításra, korszerűsítésre, s mindehhez nem kell mást tenni, mint elmenni az önkormányzathoz és igényelni az összeget.

Az egri polgármesteri hivatal szakirodáján is többen érdeklődtek a lehetőség iránt. Az álhír terjesztői sokakat becsaptak: az ilyen jellegű támogatásokat kereső, többségükben rászoruló, nagycsaládos, vagy idős emberekben keltették fel az érdeklődést és az otthonuk felújításának reményét egy hazugsággal, egy nem létező támogatás kapcsán - számolt be a heol.hu. Ugyancsak cáfolta a támogatás tényét a debreceni polgármesteri hivatal.

A MEHI honlapján közölte, hogy elhatárolódik a tartalomtól és azt javasolja mindenkinek, hogy ellenőrizze az információ forrását, mielőtt tovább terjeszti a hírt.

Figyelmeztetésük szerint hosszabb idő óta újra és újra használják különböző, hiteltelen portálok saját tartalmuk olvasottságának növelése érdekében azt az álhírt, mely szerint lakossági korszerűsítési támogatást lehetne igényelni. A hír alapjaként a Hazai hatékonyság programcsomagot jelölik meg. Az intézet arra szólít fel, hogy jelentsük az illetékes hatóságoknak mind az álhírt terjesztő portálokat, mind a közösségi oldalak profiljait. (Az egyik példát itt találja.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Cucika, 2018.04.20 13:04

Mivel néhány nappal a választások előtt jelent meg csak beetetés volt, mint a többi is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kabainetk@freemail.hu, 2018.04.19 11:44

Onnan indult a rémhír, hogy ilyesmire kértek pénzt az Uniótól.
Nyilván, hogy nem arra fordítják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html