Az amerikai gyökerű építési technikával foglalkozó Icon vállalat együttműködik a Lennar vezető otthonépítő céggel, hogy bemutathassák a világ legnagyobb 3D nyomtatott otthonokból álló közösségét. 

A projekt 2022-ben indul, és mintegy száz lakás felhúzását tervezik a megfizethető és gyors lakások iránt növekvő igény kiszolgálásáért. A két legnagyobb tényező, amely hátráltat sok amerikai családot az otthonaik megvalósításában, az a munka- és az anyaghiány - írja a Design Boom.

Az Icon legmodernebb "vulcan" nevű építési rendszerének köszönhetően azonban gyors, rugalmas és energiahatékony otthonokat építhetnek. Az eljárás keretében jóval kevesebb hulladék keletkezik és a tervezés folyamata is sokkal gyorsabb, mint a hagyományos módszerek esetében.

A nyomtató segítségével akár 3 ezer négyzetméteres otthonok is felépülhetnek, amelyek ugyanolyan strapabírók lesznek, mint a beton vagy téglaépületek és rendkívül jól ellenállnak a legszélsőségesebb időjárási viszonyoknak is - ígéri a vállalat.

A lap szerint a 3D technológia iránt egyre nagyobb a kereslet. Az Egyesült Államokban körülbelül 5 millió új lakás hiányzik, ezért nagy szükség van a kínálat gyors növelésére anélkül, hogy az a minőség, a szépség vagy a fenntarthatóság rovására menne.