A Magyarországi Református Egyház tulajdonába adja a Károlyi-Csekonics palotaegyüttest a kormány - erről írt alá ma együttműködési megállapodást Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szabó István, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke - adta hírül a kormany.hu. A Miniszterelnökség a birtokba adást megelőzően, a műemléki és örökségvédelmi szempontok figyelembevételével, saját hatáskörben felújíttatja a műemlék épületet.

A Józsefvárosban a Nemzeti Múzeum mögött elhelyezkedő palotát ingyen kapják meg a reformátusok a reformáció 500. évfordulója tiszteletére.

A kormány a megállapodással hozzájárulását adja, hogy - a vonatkozó jogszabályok szerint elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése mellett - ingyenesen tulajdonba adott kastélyt a Magyarországi Református Egyház a Károli Gáspár Református Egyetem részére oktatási céllal hasznosítsa, annak érdekében, hogy a magyarországi református felsőoktatás legfontosabb intézménye méltó elhelyezést és lehetőséget kapjon arra, hogy társadalomépítő szerepét az egyház hitvallásának megfelelően tölthesse be - írja a kormany.hu.

Forrás: kcsr.hu

Az előkészítésre 669 milliót különítettek el

A Napi.hu korábban írt arról, hogy a kormány tavaly szeptemberi határozata szerint a felújítás előkészítő feladataira 2015-ben 55 millió forintot, a tervezésre pedig a 2016-os költségvetésében 385 millió forintot kell elkülönítenie a Miniszterelnökségnek. Az épületet eddig használó Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalnak pedig 2015. december 31-ig kellett kiköltöznie az épületből.

A felújításához szükséges további műszaki szolgáltatási feladatok elvégzését az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-re bízták, a feladatok folyamatos elvégzéséhez pedig további 228,9 millió forintot biztosítottak.

Az államé volt az épület

A XIX. század végén épült, bruttó tízezer négyzetméter szintterületű palota tulajdonosa eddig a magyar állam volt, az elmúlt években a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal használta és üzemeltette: a Reviczky utca 6. szám alatti épületrészben hivatali irodák működtek, a Múzeum utca 17. szám alatti rezidenciaszárny reprezentatív magán és közcélú rendezvényeknek adott otthont. A rekonstrukció után a Múzeum utcai épületrész protokolláris rendezvények, illetve konferenciák, bálok lebonyolítására lenne alkalmas, a Reviczky utcai pedig irodai munkára.