Felkeltette a kormány figyelmét a Váci úti egykori Eisele-gépgyár eredeti épületegyüttese. (Ez a XIII. kerület városrendezési és építési szabályzatában országos védelem alatt álló ingatlanként szerepel.) Hogy a kormány pontosan mit szán oda, az nem derül ki a hétfőn kiadott kormányrendeletből, mert annak melléklete csak „ingatlanfejlesztésre irányuló beruházásnak” nevezi - írja a hvg.hu cikkében.

A beruházás megvalósításával kapcsolatos közigazgatási ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítják, és szokás szerint mentesítik több előírás alól. A rendelet kimondta, hogy településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak nincs helye, továbbá sem a kerületi, sem az országos szabályokat nem kell alkalmazni.

Az egyedi előírások között szerepel, hogy az épületmagasság megengedett legnagyobb mértéke 65 méter lehet, egy új épület homlokzati szélessége legfeljebb 120 méter, a zöldfelület megengedett legkisebb mértéke 25 százalék lehet. Egy ilyen 65 méter magas épület háromméteres belmagassággal számolva is legalább húszemeletes lehet.

A Magyar Közlönynek ugyanebben a hétfő esti számában hasonlóan kiemeltté nyilvánították a Dürer Kert területén zajló beruházást, valamint „az Állatorvostudományi Egyetem campusának komplex infrastrukturális fejlesztését” - írja a lap.