Az irodabérleti tranzakciók mértéke jelentősen megnövekedett 2011 második negyedévében London West End alpiacán, mely leginkább a média szektor aktvitásának köszönhető - közölte a Cushman & Wakefield. A média iparág felelős a West End alpiacon kötött irodabérleti tranzakciók 45 százalékáért, melyek közül a legjelentősebb ügylet - egész Londont  figyelembe véve - a Google 15,3 ezer négyzetméterre szóló bérleti szerződése a Saint Giles-ben.

Londonban a média szektor jelenleg a kereslet 26 százalékáért felel, és a West End alpiacon felmerült 9,3 ezer  négyzetméternyi  plusz érdeklődés  több mint a felét is a média  adja. Aktívak a pénzügyi szolgáltatók is, melyet a sok fúzió és felvásárlási szándék bizonyít.

Londonban a média szektor dolgozóinak száma csaknem eléri a 400 ezer főt,  s ez a szektor adta az elmúlt öt év londoni irodabérleti tranzakcióinak 11 százalékát. Ebben az időszakban az üzletág bérleti tranzakcióinak 25 százaléka a Soho/ Noho/ Covent Garden alpiacokon köttetett, ebből a média részesedése 27 százalék volt.

Guy Taylor, a Cushman & Wakefield West End irodájának vezetője szerint  továbbra is London központi részének olcsóbb lokációi a média vállalatok, azon belül is a kreatív szegmens fő célpontjai, mivel a média rövidtávú, árrés alapú piac,  a bevételek csökkenése pedig  az ingatlanok jobb kihasználására ösztönöz.

2011 második negyedévében összesen 75,6 ezer négyzetméternyi irodát adtak bérbe a West End-en, ami 36 százalékkal több az első negyedévénél és megközelíti a valaha elért legmagasabb értékeket. Ezzel együtt, az év első felében összesen 130 ezer négyzetméterre kötöttek szerződést. Mivel itt nem adtak át jelentősebb fejlesztést, a kínálat közel a kétharmadára csökkent (31,6 százalékkal) az elmúlt tizenkét hónapban, így ez sorozatban a negyedik negyedév, amikor visszaesés mutatkozott. Problémát jelent a nagyméretű terültek hiánya, mivel mindössze három olyan ingatlan található Londonban, amely alkalmas a hétezer négyzetméternél nagyobb területigényű bérlők befogadására.